I Tyskland har polisen länge kämpat mot kriminella klaner – med framgång. Nästa steg är att komma åt pengarna och jobba internationellt.
I Tyskland har polisen länge kämpat mot kriminella klaner – med framgång. Nästa steg är att komma åt pengarna och jobba internationellt. Foto: Marcel Kusch/TT

Så trängs gängen tillbaka i klanernas högborg

Ständiga razzior, nolltolerans och myndigheter som samverkar. I Tyskland har polisen nått framgång mot kriminella klaner. Men nu finns det fler steg att ta, när nätverken ”rör sig obehindrat mellan Essen, Berlin och Göteborg.”

Publicerad

Tjutande bildäck, blåljus och poliser som stormar spelhallar, vattenpipsbarer eller höghus i utsatta områden. I släptåget medarbetare från skatteverket, tullen och socialkontoret. Kassaapparater öppnas, personkontroller genomförs och bokföring granskas. Pengar beslagtas, lyxbilar konfiskeras och spelautomater forslas bort.

Scener som dessa upprepas flera gånger i veckan i storstaden Essen, där det som i Tyskland öppet kallas kriminella klaner länge har regerat ostört och hållit hela stadsdelar i ett järngrepp av rädsla. Områden där klanchefer har kunnat hävda: gatan är vår. Där egna lagar, egen rättsskipning och egna moralbegrepp har varit det enda som räknas.