Annons

Staffan Löwstedt:Så tar du fina porträttbilder

Vi har aldrig tagit så många bilder som nu. Det är bara att titta på Flickr, Instagram och Facebook, där vi överöses med porträtt på kompisar, familjen och husdjur. SvD:s fotograf Staffan Löwstedt ger här sina bästa tips. Se alla bilder i bildspelet genom att klicka på ikonen i bildens övre högra hörn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa fotograferades under en intervju på Grand Hotel i Stockholm.
Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa fotograferades under en intervju på Grand Hotel i Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt

Det bästa tipset för att skapa närhet är faktiskt att gå nära. Var inte blyg, det är viktigt att den som blir fotograferad låter dig få all sin uppmärksamhet. När du fotograferar var aktiv: flytta runt, byt vinkel, gå ner på knä. Var inte rädd för att placera personen på en bättre plats där ljuset faller snyggt och där bakgrunden är lugn och framhäver personen som du vill fotografera.

Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa fotograferades under en intervju på Grand Hotel i Stockholm.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 6

Jag följde Lena Cronqvist inför hennes utställning på Liljevalchs. Jag tog säkert några hundra exponeringar. Den stund jag fick för att ta porträtten gick jag undan i en vrå med fint milt ljus för att få hennes totala uppmärksamhet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 6

Ljuset faller fint in under tältduken framför huset där pojken bor i utkanten av Kabul. Det finns en otrolig närvaro och styrka i blicken. Det är långt till fred i Afghanistan. Till höger: Det är stökigt och trångt på det provisoriska sjukhuset som ligger bara några kilometer från gränsen till Syrien. Svagt kommer ljuset in från ett litet fönster strax under taket och ger en stämning till bilden. Jag föredrar befintligt ljus när jag är på reportageresor.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 6

Bianca Kronlöf.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 6

Lars von Trier och Jamie Oliver.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 6

Gunnar Somliansky framför sina bilder "Händer" på Moderna Museet i Stockholm. Det är en bildserie med 401 handavtryck gjorda utan kamera skapade direkt på fotopappret i mörkrummet. Även Gunnar Somliansky gillar att använda mobiltelefonen som kamera när han dokumenterar att jag fotograferar honom under vernisagen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons