Så tar du bäst hand om sparrisen
Få primörer är så efterlängtade som sparris. Passa på att njuta av den svenska varianten som under högsäsongen är riktigt billig. Här är våra bästa recept till vardagen:
SPARRISSKOLA + RECEPT
Primörskola: Sparris
Sparris är synonymt med vårmat och utgör startskottet för primörsäsongen. I maj är sparrissäsongen i full gång och de första svenskodlade stänglarna från Skåne och Öland har tagits upp. Njut av våren – käka sparris!
Så tar du bäst hand om sparrisen
Sötsalt sparris
8–10 portioner. Sparrisen blir söt och skinkan salt i ugnen. En härlig kombination och ett utmärkt tillbehör. Du kan förbereda rätten tidigt och rosta den strax före servering.
Till receptet
Tempuragrönsaker med salvia
4 portioner.
Till receptet
Äggkräm till färsk sparris
Läcker och ovanlig sparrisdipp.
Till receptet.
Sparris med citronette
Kokt eller grillad sparris marinerad i citronette är en delikatess som passar som tillbehör till kött eller fisk eller som bufférätt.
Till receptet
Snabbgravad, grillad pepparlax med grönsaker
Festlig och vacker anrättnng att bjuda på.
Till receptet
Fisk med sparris och citronmajonnäs
Majonnäsen går att göra i förväg. Sen gör du festrätten på en kvart.
Till receptet.
Marinerad sparris
Sparris som tillbehör.
Till receptet
Grillad sparris med citroncreme
Citrondoftande färsk grön sparris
Serveras med rökt lax och rostade pinjenötter.
Till receptet
Ljummen primörsallad med ansjovisdressing
Välj de grönsaker och rotfrukter som finns tillgängliga just nu.
Till receptet
Grön sparris med lufttorkad skinka
Enkelt och gott recept.
Till receptet
Parmesanostgratinerad vit sparris på örtcrêpes
Parmesanostgratinerad vit sparris på örtcrêpes En förrätt som känns mycket lyxig men är enkel att tillaga.
Recept: Jürgen Grossmann
Frasig sparris- och potatispaj
Filodeg är något du kan se till att alltid ha hemma. Passar till knyten och efterrätter eller som här till en matpaj.
Till receptet
Våromelett
En grönskande omelett med nässlor, sparris, knapriga frön och riven pecorino. Lättsam lyx.
Recept Liselotte Forslin
Wallenbergare med smörstekt sparris
Fluffiga biffar med enkla sparrisar - lättlagat men lyxigt!
Till receptet
Grön sparrissoppa
Äggsallad med sparris och räkor
Ugnsbakad lax med citronpesto
Till den här rätten kan du använda vilken fisk som helst, till exempel torsk, sej eller gös. Ugnsbaka fisken i låg temperatur.
Till receptet
Koka sparris - grundrecept
Om man serverar sparrisen utan tillbehör som potatis, beräknar man ca 500 g sparris per person.
Läs mer