Så tar du bäst hand om sparrisen

Få primörer är så efterlängtade som sparris. Passa på att njuta av den svenska varianten som under högsäsongen är riktigt billig. Här är våra bästa recept till vardagen:

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Läckra och lättlagade rätter som räcker till 8–10 portioner och kan lätt dubblas.

Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: INGVAR ERIKSSON
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: BJÖRN LINDAHL
Foto: STEFAN MATTSSON
Foto: JUREK HOLCER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: KATJA KRISTOFERSON
Foto: BRUNO EHRS
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: TASTELINE
Foto: JUREK HOLZER
Foto: TASTELINE
Foto: TASTELINE
Annons
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Läckra och lättlagade rätter som räcker till 8–10 portioner och kan lätt dubblas.

Foto: MALIN HOELSTAD
1/2
Foto: JUREK HOLZER
2/2
Foto: JUREK HOLZER

SPARRISSKOLA + RECEPT

Foto: JUREK HOLZER

Primörskola: Sparris

Sparris är synonymt med vårmat och utgör startskottet för primörsäsongen. I maj är sparrissäsongen i full gång och de första svenskodlade stänglarna från Skåne och Öland har tagits upp. Njut av våren – käka sparris!

Så tar du bäst hand om sparrisen

Läckra och lättlagade rätter som räcker till 8–10 portioner och kan lätt dubblas.
Läckra och lättlagade rätter som räcker till 8–10 portioner och kan lätt dubblas. Foto: MALIN HOELSTAD

Sötsalt sparris

8–10 portioner. Sparrisen blir söt och skinkan salt i ugnen. En härlig kombination och ett utmärkt tillbehör. Du kan förbereda rätten tidigt och rosta den strax före servering.
Till receptet

Annons
Annons
Foto: INGVAR ERIKSSON
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: BJÖRN LINDAHL
Foto: STEFAN MATTSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON

Tempuragrönsaker med salvia

4 portioner.
Till receptet

Foto: MALIN HOELSTAD

Äggkräm till färsk sparris

Läcker och ovanlig sparrisdipp.
Till receptet.

Foto: MALIN HOELSTAD

Sparris med citronette

Kokt eller grillad sparris marinerad i citronette är en delikatess som passar som tillbehör till kött eller fisk eller som bufférätt.
Till receptet

Foto: BJÖRN LINDAHL

Snabbgravad, grillad pepparlax med grönsaker

Festlig och vacker anrättnng att bjuda på.
Till receptet

Foto: STEFAN MATTSSON
Annons
Annons
Foto: JUREK HOLCER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: KATJA KRISTOFERSON

Fisk med sparris och citronmajonnäs

Majonnäsen går att göra i förväg. Sen gör du festrätten på en kvart.
Till receptet.

Foto: JUREK HOLCER

Marinerad sparris

Sparris som tillbehör.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Grillad sparris med citroncreme

Recept: Melker Andersson

Foto: JUREK HOLZER

Citrondoftande färsk grön sparris

Serveras med rökt lax och rostade pinjenötter.
Till receptet

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Ljummen primörsallad med ansjovisdressing

Välj de grönsaker och rotfrukter som finns tillgängliga just nu.
Till receptet

Annons
Annons
Foto: BRUNO EHRS
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

Grön sparris med lufttorkad skinka

Enkelt och gott recept.
Till receptet

Foto: BRUNO EHRS

Parmesanostgratinerad vit sparris på örtcrêpes

Parmesanostgratinerad vit sparris på örtcrêpes En förrätt som känns mycket lyxig men är enkel att tillaga.
Recept: Jürgen Grossmann

Foto: JUREK HOLZER

Frasig sparris- och potatispaj

Filodeg är något du kan se till att alltid ha hemma. Passar till knyten och efterrätter eller som här till en matpaj.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Våromelett

En grönskande omelett med nässlor, sparris, knapriga frön och riven pecorino. Lättsam lyx.
Recept Liselotte Forslin

Foto: JUREK HOLZER
Annons
Annons
Foto: TASTELINE
Foto: JUREK HOLZER
Foto: TASTELINE
Foto: TASTELINE

Wallenbergare med smörstekt sparris

Fluffiga biffar med enkla sparrisar - lättlagat men lyxigt!
Till receptet

Foto: TASTELINE

Grön sparrissoppa

Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Äggsallad med sparris och räkor

Till receptet

Foto: TASTELINE

Ugnsbakad lax med citronpesto

Till den här rätten kan du använda vilken fisk som helst, till exempel torsk, sej eller gös. Ugnsbaka fisken i låg temperatur.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Koka sparris - grundrecept

Om man serverar sparrisen utan tillbehör som potatis, beräknar man ca 500 g sparris per person.
Läs mer

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons