Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Så styr Stefan Löfven debatten

Stefan Löfven har varit framgångsrik på en punkt. Han har flyttat fokus i jobbfrågan så att själva frågeställningen gynnar Socialdemokraterna. Löfven talar om arbetslösheten enbart, och skippar alla andra dimensioner i jobbfrågan. När det gäller att administrera arbetslöshet är nämligen S oöverträffade. De erbjuder höga ersättningsnivåer i a-kassan, omfattande program inom arbetsmarknadspolitiken och pysselsättning. Och de drar sig inte för att sjukskriva dem som förmörkar arbetslöshetsstatistiken.

Arbetslösheten är Socialdemokraternas hemmaplan. Om jobbdebatten handlar om den, är Löfven en given vinnare.

Till och med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kan plocka poäng i ett sådant debattklimat. Han kan lova att halvera arbetslösheten på nolltid med sin metod. Allt som behövs är att staten anställer en kvarts miljon människor – det kostar bara 100 miljarder kronor – och låter dem skura gatorna med tandborste. Klart!

Annons
X

Fredrik Reinfeldt har valt en annan väg, men har på senare år inte varit särskilt framgångsrik i problemformuleringen. Alliansen vill skapa ett näringsklimat med jobbtillväxt. Företagen på den fria marknaden ska växa och behöva mer folk. Med lite skatterabatter och -avdrag tubbar regeringen sedan företagen att anställa problemgrupper. Jobbfrågan för de borgerliga partierna handlar således om att få fram fler privata jobb. Riktiga efterfrågade och behövda jobb.

Regeringen Reinfeldt har varit mycket framgångsrik. Trots en global finanskris, vars svall har drabbat Sverige i fem år, har sysselsättningen ökat med motsvarande en kvarts miljon jobb under Alliansen. Men det pratar ingen om.

Arbetslösheten har nämligen trots detta växt, vilket beror på många faktorer. Matchningen är dålig. Tidigare så kallade förtidspensionärer har återvänt till arbetsmarknaden och invandringen har ökat. Tillsammans har det gett en marginellt högre arbetslöshet än vid regeringstillträdet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och så länge som debatten handlar om arbetslösheten betyder 250 000 fler personer i arbete ingenting. Om frågan i stället handlar om vem som kan skaffa fram nya jobb betyder det desto mer.

  Samma debattförändring har Löfven lyckats med vad gäller välfärd. Socialdemokraterna har målmedvetet fått frågan att handla om en påstådd konflikt mellan skatter och vård. Oppositionen kan därmed påstå att sänkta skatter leder till färre vårdplatser.

  Verkligheten talar emot. Väntetiderna på akuten skulle knappast kortas bara för att Sverige plötsligt återgick till regeringen Göran Perssons skattenivåer. Tvärtom har vården blivit bättre och mer effektiv sedan Persson. Även om det förstås fortfarande finns brister. Men politisk retorik handlar inte om verkligheten, utan om beskrivningen av den.

  Borgerligheten har nu ett år på sig att baxa tillbaks frågeställningarna dit de hör hemma. Inte för att det blir enklare att debattera mot vänstern, vilket det i och för sig blir, utan för att problemen måste lösas. Vänstern erbjuder bara en återvändsgränd.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X