Annons

Så störs vi av nattljus: ”Bevisen samlas”

I Nevadas öken var det tidigare becksvart på natten. Nuförtiden lyser Las Vegas upp natthimlen, och syns på långt avstånd från staden. Arkivbild.
I Nevadas öken var det tidigare becksvart på natten. Nuförtiden lyser Las Vegas upp natthimlen, och syns på långt avstånd från staden. Arkivbild. Foto: John Locher/AP

Ljusföroreningar från bland annat städer kan få nykläckta sköldpaddor att krypa mot land i stället för ner i havet, flyttfåglar att krocka och kängurur att föda ungar vid fel tillfällen.

En färsk studie i Biology Letters visar att även fiskar kan påverkas – och att ljusföroreningar får clownfiskens ägg att inte kläckas.

Under strecket
Gustav Sjöholm / TT
Publicerad

Clownfiskens ägg kläcktes inte när det inte blev natt i akvariet.

Foto: Emily Fobert/TT

En clownfisk (Amphiprion ocellaris) utanför sin havsanemon. Fiskens ägg verkar behöva mörker för att kläckas.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Den här bilden från USA:s rymdstyrelse Nasa har satts samman med hjälp av data från satelliten Suomi NPP. Bilden visar de brittiska öarna tillsammans med delar av nordvästra Europas fastland som de såg ut natten mot den 27 mars 2012.

Foto: Nasa/AP/TT

En sydlig bastardsköldpadda på Indiens östkust. Redan 2003 började delstaten Orissa arbeta med att avskärma ljuset för att hindra att nykläckta sköldpaddor går in mot land i stället för ut i havet. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Påverkan av ljusföroreningar – artificiellt ljus under natten – på människor, djur och natur är ett växande forskningsämne. I en studie från 2017 kunde tyska forskare med hjälp av satellitbilder visa att andelen nattupplysta områden på jorden ökade med 2,2 procent årligen mellan 2012 och 2016.

– Ska jag vara ärlig så hade jag trott, antagit och hoppats på att vi med ledlamporna sett vändpunkten. Det finns också betydligt mer medvetenhet om ljusföroreningar, sade forskaren Christopher Kyba vid en telefonkonferens med journalister efter att studien presenterats.

Annons
Annons
Annons