Annons

Tornet”Så stark att man nästan tappar andan”

”Hur mörkt det än blir, försök hitta minsta strimma ljus och håll dig där.”
”Hur mörkt det än blir, försök hitta minsta strimma ljus och håll dig där.” Foto: Folkets Bio

”Tornet” är ett släktepos i skuggan av Israel- och Palestina-konflikten. 70 år efter att staten Israel bildades lever tusentals palestinier alltjämt i flyktingläger. En dockfilm för vuxna visar sig vara det allra bästa sättet att skildra ett liv i väntan på att få komma hem.

Under strecket
Publicerad

Sidi och hans barnbarnsbarn Wardi i de trånga gränderna i flyktinglägret i Burj Barajneh. I dag bor förutom de 20 000 palestinierna också lika många syrier i lägret. Ytan är en kvadratkilometer.

Foto: Folkets Bio

1948 fördrevs eller flydde 700 000 palestinier från sina hem i de områden som sedan kom att bilda staten Israel. Filmens tillbakablickar är tecknade.

Foto: Folkets Bio

Under 1980-talets inbördeskrig i Libanon drabbades även lägret i Burj Barajneh svårt av angreppen.

Foto: Folkets Bio

Wardi och hennes moster tittar i familjens fotoalbum.

Foto: Folkets Bio

Foliascope heter animationsstudion som skapat ”Tornet”. Animationerna är många gånger magiskt vackra.

Foto: Folkets Bio

Sidi bär långsamt dunken med olivolja från affären. Bredvid honom studsar barnbarnsbarnet Wardi. Det flickan inte vet är att hennes gammelfarfar precis tackat nej till den dyra medicin som kan förlänga hans liv, han vill att Wardi ska fortsätta i skolan i stället. Runt hans hals hänger nyckeln till familjens hem i Galileen som de tvingades lämna 1948.

”Vilka är vi om vi inte känner till vår historia”, säger han och löser försiktigt knuten och fäster nyckeln runt Wardis hals i stället. Sedan går han hostande uppför trapporna till den bostad, som precis som alla andra i flyktinglägret i Burj Barajneh söder om Beirut, växt ett våningsplan för varje generation.

Annons
Annons
Annons