Annons

Så ställer yrkeshögskolan om för distansutbildning

Linda Fors, Blocket Utbildning.
Linda Fors, Blocket Utbildning.

När skolorna ställer om till distansundervisning påverkas både utbildningarna och ansökningarna till dem.
Nya utmaningar uppstår – men också nya möjligheter.

Coronakrisen skakar om både arbetsmarknad och skola. Vårens högskoleprov, som nästan 70 000 personer anmält sig till, ställdes in. Alla skolor utom grundskolorna är uppmanade att tills vidare hålla all undervisning på distans.

Det har ställt höga krav på utbildningsaktörerna att på kort tid anpassa undervisningen till en helt digital sådan. En omställning som så klart innebär stora utmaningar – men också möjligheter.

Storsatsar på utbildning

En av regeringens åtgärder i pandemins spår är förslaget att storsatsa på utbildning. Exempelvis genom att utöka antalet platser på yh-utbildningarna.

Yrkeshögskolorna ställde om till distansundervisning i mars, och kommer att fortsätta med det så länge situationen kräver. Höstens utbildningar ställs alltså inte in.
Undervisningen rullar på efter bästa förmåga – och visar sig fungera väldigt väl, erfar Elin Wisbrant, marknadschef på Stockholms Tekniska Institut (STI):
– Vissa moment får så klart anpassas för att fungera på distans. Men jag tror att vi kommer se att yrkeshögskolorna är väldigt bra på att vara flexibla och anpassa sig efter dessa omständigheter. Och oavsett vad som händer framöver kommer vi att ta med oss mycket av detta. Det har gett oss verktyg att använda i utbildningarna även i framtiden, pandemi eller ej.

Så ansöker du

Ansökningar till yh-utbildningar skiljer sig från högskolornas. Du ska ha gått ut gymnasiet – i vissa fall behöver du även ha läst särskilda gymnasiekurser eller ha viss arbetslivserfarenhet – men i övrigt läggs mycket fokus på lämplighet. Om du bedöms klara utbildningen och få en anställning efteråt. Ett lyckat koncept, har det visat sig: fler än 9 av 10 har jobb efter examen.

Utöver att skicka in betyg, intyg och referenser får du även göra ett diagnostiskt test och genomgå ett gruppsamtal. I vanliga fall sker dessa genom fysiska möten men nu görs allt online och på distans.

Här samlas utbudet

Många av höstens program har 15 maj som sista ansökningsdatum. Det varierar dock mellan utbildningarna.
På Blocket Utbildning kan du enkelt se vilka datum som gäller för den utbildning du är intresserad av. Här samlas kursutbud från yrkeshögskolor, högskolor och andra utbildningsaktörer på ett och samma ställe. Du kan smidigt filtrera på ämnesområden, plats och utbildningsform och få överskådliga fakta om exempelvis utbildningens start- och slutdatum. Sökmotorn gör det också enkelt att upptäcka flera liknande utbildningar.
– Distansutbildningar och onlinekurser är de mest sökta utbildningarna på Blocket just nu. Utbudet blir allt större och alla kan hitta något som passar just dem, säger Linda Fors, ansvarig för Blocket Utbildning.

Annons
Detta är en annons från Blocket Utbildning, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.