Så spelar banken med din pension

Med löften om högre pensioner har Handelsbanken Liv lockat 100 000 sparare att byta bort sina garanterade pensioner mot fonder. Med en massiv kampanj flyttar man risken från livbolaget – till sina kunder. Men att kundernas pensionskapital faktiskt riskeras talas det tystare om.

Under strecket
Publicerad
STEFAN GUSTAVSSON
Foto: STEFAN GUSTAVSSON
Annons

”Dags att byta – för en bättre pension”. Så lyder rubriken i ett brev från 2010, som SvD Näringsliv tagit del av, och som gått till en av Handelsbankens pensionssparare. I brevet uppmanas mannen att byta en traditionell försäkring mot en fondförsäkring. På detta sätt, skriver banken, ”får du större möjlighet till en högre avkastning”.

Kunden i fråga är långt ifrån ensam. Bakom brevet ligger en medveten kampanj i syfte att driva kunder ur traditionella försäkringar. Där har nämligen pensionsspararna en garanterad årlig avkastning på mellan 3 och 5 procent på varje krona som de avsatt till sina pensioner. I den mån Handelsbankens förvaltare misslyckas med att nå upp till garantinivån, är det i slutändan bankens ägare som får betala mellanskillnaden. Mot bakgrund av de senaste årens låga räntor är detta precis vad som skett, vilket mellan 2008 och 2010 kostade Handelsbanken nästan 400 miljoner kronor. Därmed har banken ett högst konkret incitament att flytta över risken på sina sparare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons