Annons
Recension

EnglebySå spännande att man frestas synda

Sebastian Faulks thriller i ett haschdoftande Cambridge är tidstrogen och gastkramande. Man får nästan spika fast händerna som dras mot bläddersynden, skriver Heidi von Born.

Under strecket
Publicerad

Deckargenrens landskap är en värld i förändring. Med ett visst vemod men ännu större lättnad minns man 50-talets ambitiösa deckare, rågade med fröken och ni. För att inte tala om ”spelet är förlorat” eller ”hämnden är ljuv”- repliker som beskäftigt avslöjade den skyldige och som mycket sällan kunde överraska. Man skrev på i en sorts barnslig iver att vara både fyndig och farlig, och förebilden var givetvis oftast USA, där man kunde hämta och lära åtskilligt genom den hårdkokta replikföringen och det flotta kulissbygget.

Nu är läget ett annat. Nu gäller andra handskar, hårda eller inte. Tempo och flotta miljöer kantas av snabba cash-ryck och osannolika intriger, lockande genom sin orimlighet. Man kan höra de feta honoraren klirra i kassan medan de gnisslande portarna till internationella marknader slås upp och gränser överskrids. Och visst är det roligt med en välskriven deckare, synd bara att de är så sällsynta!

Annons
Annons
Annons