Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Mat & dryck

Så smakar 13 år gammalt kött

Många av oss njuter mer än gärna av ett årgångsvin på speciella tillfällen, men har du någonsin funderat över hur det vore att mumsa på en gammal köttbit? Inte? Då kanske det är dags att tänka om – den franska kocken och slaktaren Alexandre Polmard bjuder sina gäster på kött som är tretton år gammalt.

– Jag använder en väldigt speciell metod för att behandla köttet och jag är den första i världen som gör det, säger Polmard, som växte upp i en liten by i Frankrike.

Annons
X

– Jag kan inte säga att min biff är den bästa i världen eftersom allt kött smakar olika. Det är som vin.

Det är i Hong Kong som Polmard bjuder journalisten Joseph Hincks på det gamla köttet. Hinchs beskriver hur besviken han blev över förrätten i Times:

"Vi får börja med en carpaccio som 'bara' var sex veckor gamla," skriver han i artikeln. "Sedan fortsätter vi med huvudrätten som alla väntat på; årgångsbiffen från 2004."

Ganska snart efter att ett djur dör börjar musklerna brytas ner av enzymer, vilket gör att köttet blir mjukt och börjar utsöndra aminosyran glutamat, som ger en smak av umami. Genom att noggrant övervaka nedbrytningsprocessen kan Polmard kontrollera hur mjukt köttet blir och hur koncentrerad smaken blir.

Trots att biffen är 13 år gammal har den endast “åldrats" i 28-56 dagar. Sedan paketeras köttet och förvaras i en processor som kontinuerligt blåser iskall luft över paketen. Skillnaden med processorn och en helt vanlig frys har att göra med hur vattnet inuti muskelfibrerna kristalliseras. Det intressanta är att köttet kan bevaras hur länge som helst, om processorn håller igång.

Så - hur smakar det?

"Som en väldigt god biff", beskriver journalisten Hincks. “Kanske världens bästa. Men det är allt. Jag letade efter superlativ att beskriva upplevelsen med men egentligen kom jag bara fram till att det var ‘väldigt coolt’."

Sugen på en bit? Det kan bli en dyr middag. Ett kilo av Polmards cote de boeuf från 2000 såldes precis för cirka 25 000 kronor.

undefined

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen