Annons

Jenny Damberg:Så slutade vi bry oss om hur maten smakar

10-talsmat: japansk regndroppskaka, gjord på vatten och agar-gelé.
10-talsmat: japansk regndroppskaka, gjord på vatten och agar-gelé. Foto: Johannes Schmitt/TT

På 2010-talet var det inte ovanligt med hö, kålrötter och ”gammal kossa” på de exklusiva krogmenyerna. Det var också decenniet då det blev viktigare att maten var fotograferbar, klimatsmart och hälsosam än att den smakade gott.

Under strecket
Publicerad

Hur minns du ditt kulinariska 2010-tal? Ovanifrån, kanske. 2010-talet var årtiondet då vi verkligen åt med ögonen. När mobilen blev smart och uppdateringarna fler visade sig måltiden vara ett givet motiv. Fotograferad så rakt ovanifrån som bara möjligt, vad det än krävde i fråga om obekväma ställningar.

Restaurangbranschen växte snabbare än livsmedelsbranschen under 2010-talet. Mellan 2007 och 2015 var ökningstakten fem gånger så stor som den för livsmedelsbranschen, enligt Statistiska centralbyrån. Under samma period gick genomsnittssvensken från att lägga 55 till 210 kronor i månaden på fika. En ökning med nära 300 procent, på bara åtta år.

Annons
Annons
Annons