Henrik Ennart:Så slipper du fundera på faran med saltet

Henrik Ennart

Rådet att kraftigt dra ned på saltet i maten ifrågasätts i en stor internationell studie. Forskarna hävdar att ett måttligt intag, i nivå med vad de flesta får i sig i Sverige, inte alls är farligt. Resultatet är kontroversiellt eftersom Världshälsoorganisationen WHO kraftigt vill sänka intaget.

Under strecket
Publicerad
Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT
Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT
Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Henrik Montgommery/TT
Foto: Henrik Montgommery/TT
Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT
Malin Rudblom
Foto: Malin Rudblom
Annons

Enligt studien, publicerad i tidskriften The Lancet ökar normalt inte hälsoriskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke för den som äter mindre än 12,5 gram salt om dagen, eller två och en halv tesked. Forskarna såg ökade risker både för dem som äter mest och minst – under 5 gram – salt. WHO rekommenderar under 5 gram bordssalt per dag.

I studien ingick 94 000 personer, 35-70 år gamla, från 18 regioner runt om i världen som följdes i åtta år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons