X
Annons
X
Kommentar

Henrik Ennart: Så slipper du fundera på faran med saltet

Rådet att kraftigt dra ned på saltet i maten ifrågasätts i en stor internationell studie. Forskarna hävdar att ett måttligt intag, i nivå med vad de flesta får i sig i Sverige, inte alls är farligt. Resultatet är kontroversiellt eftersom Världshälsoorganisationen WHO kraftigt vill sänka intaget.

Läs mer om Kostråden
undefined
Foto: Leif R Jansson/TT

Enligt studien, publicerad i tidskriften The Lancet ökar normalt inte hälsoriskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke för den som äter mindre än 12,5 gram salt om dagen, eller två och en halv tesked. Forskarna såg ökade risker både för dem som äter mest och minst – under 5 gram – salt. WHO rekommenderar under 5 gram bordssalt per dag.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 6
Foto: Leif R Jansson/TT Bild 2 av 6
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 3 av 6
Foto: Henrik Montgommery/TT Bild 4 av 6
Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 5 av 6
Foto: Malin Rudblom Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X