Annons

Så slipper du deklarationsstressen

Fastnade du utomlands på grund av askmolnet, eller blev någon i familjen allvarligt sjuk så att du inte kunde deklarera? Lugn, du kan få tillåtelse att lämna in deklarationen vid ett senare tillfälle.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

– Även ganska dåliga ursäkter brukar funka, men vänta inte till söndagen eller måndagen med att öppna deklarationspåsen, säger Tommy Carlsson, skattedirektör.

Egentligen var 23 april den sista dagen att begära anstånd hos Skatteverket för att få tillåtelse att komma in med deklarationen senast den 31 maj.

Men den som ringer till Skatteupplysningen (0771-567 567) och ber att få tala med en handläggare kan ändå få lov att lämna in deklarationen senast den 17 maj, det vill säga två veckor efter den ordinarie sistadagen, den 3 maj.

Det krävs så kallade särskilda skäl. De särskilda skälen kan vara att tidsplanen sprack när man fastnade på semesterorten på grund av flygförbudet, ett dödsfall inom familjen, att du har varit eller är på utlandsresa en längre tid, är på tjänsteresa, arbetar på en annan ort, eller att den du anlitat för att deklarera åt dig är sjuk.

I undantagsfall kan få man längre anstånd, som längst till den 15 juni, om man har synnerliga skäl.

Det går också att mejla in sin begäran om anstånd, men då måste man också vara beredd att vänta ett par dagar på ett svar. Skulle du få nej på din begäran, har du ”tappat” ett par dagar.

Att bli försenad (utan att ha begärt anstånd) kostar 1000 kronor. Efter tre månader kostar det ytterligare 1000 kronor. Dröjer du fem månader med att lämna in din deklaration får du ännu en förseningsavgift på 1 000 kronor. Detta innebär att du totalt kan få 3 000 kronor i förseningsavgift.

Sista dag för ansökan om skattereduktion för husarbete som utförts till och med 30 juni 2009 är också det den 3 maj. Ansökningen ska lämnas separat, alltså inte tillsammans med inkomstdeklarationen.

Ansökan ska skickas till Skattekontoret i Västervik, 593 85 Västervik.

– Där kan man inte få anstånd, den måste vara i Västervik senast på måndag, säger Tommy Carlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons