Annons
X
Annons
X

Så slår kylan mot Sverige: ”Bra för affärerna”

Vad får rekordkylan för effekter? Handeln jublar – samtidigt som frivilliginstanser erbjuder sovplatser och resenärer drabbas av inställda tåg. SvD har tittat närmare på hur kylan slår mot landet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Turisterna spenderar mer pengar

Foto: Lars Pehrson

När kylan kopplar greppet om Sverige, drivs turisterna inomhus.

– Penningmässigt leder det ofta till ökad konsumtion, säger John Armbrecht, som är föreståndare för Centrum för turism vid Göteborgs universitet.

Samtidigt minskar utflyktsturismen till perifert belägna sevärdheter som lantliga slott och småstäder när turisterna stannar kvar i storstäderna. Klassiskt gynnas museer, shoppingcenter och många restauranger under vinterhalvåret.

De vanliga utlandsturister som har bokat eller redan är i Sverige ställer knappast in sina resor, men det är välkänt att väderupplevelserna kommer att påverka deras benägenhet att göra om samma resa nästa år.

– Det är ju lågsäsong för fritidsturister nu, så påverkan är nog begränsad. Men de som kommit hit för att de gillar kyla lär berätta positivt om Sverige, medan det blir tvärt om för andra, säger John Armbrecht.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Kölden kan gynna konferensindustrin

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den ekonomiskt allra tyngsta turismen så här års är förstås affärsresenärerna till konferenser, mässor och kongresser. För just affärsresenärer kan faktiskt "dåligt väder" vara riktigt bra, åtminstone när arrangörerna vill att tillresta gäster stannar inne och följer programmen.

Just så här års drar affärsresesäsongen igång igen, och bilden av att Sverige har kalla vintrar kan bekräftas, något som sedan kan påverka konferensbokningar för kommande säsonger. En affärsresa med kyla, snö, isar och lågt stående sol kan upplevas som mer positivt att berätta om hemma, än en resa med dis och duggregn.

Vinterkyla kan alltså vara positivt för Sveriges konferensindustri.

Annons
X
Annons
X
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Regnig sommar värre än kall vinter

Foto: Pontus Lundahl/TT

Även svenskarnas egna semesterplaner kan påverkas av vinterkylan. Välkänt är att dåliga somrar leder till kraftiga bokningar av resor till varma länder, men riktigt så enkelt är det inte med januarikyla. Enligt John Armbrecht vid Centrum för turism vid Göteborgs universitet, räknar de flesta med att svensk vinter kan vara kall, varför de flesta inte känner samma besvikelse som vid regniga somrar.

– Just i januari har många också dåligt med pengar för att omedelbart sticka iväg till värmen, säger han.

Från skidanläggningar är det känt att snöigt väder i storstäderna kan få telefonerna på bokningscentralerna i fjällen att börja ringa, men Johan Armbrecht betonar att även detta fenomen är begränsat i januari, då många redan har hunnit boka sin vintersemester.

– Men många, många passar förstås omedelbart på att åka skridskor, skidor eller spela bandy i närområdet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Handeln gläds över normala årstider

  Foto: Daniella Backlund

  Det kalla vintervädret är bra för affärerna, konstaterar Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel. Konkret är det särskilt sko- och klädhandel som för sin planering är beroende av tydliga årstider. Skulle vintern fortsatt att vara höstlikt varm, hade handlarna fått rea ut stora delar av vintersortimentet.

  – Men nu har vi riktigt januariväder, och då köper ju folk varma kläder, så det är bra!

  Mats Hedenström konstaterar att det är lika viktigt med tydlig vinter som tydlig sommar, annars är det svårt att vara handelsman. En skillnad är dock att vintertid så stannar folk kvar i städerna oavsett om det är "varmt" eller "kallt".

  – Det allra värsta är nog när det blir sådan värmebölja på sommaren att folk bara ligger på stränderna, men något liknande fenomen har vi knappast på vintern, säger Mats Hedenström.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Inställda tåg: ”Risk att bli stående i glesbygden”

  Foto: Tomas Oneborg

  Extremkylan i norr påverkar främst tågtrafiken.

  Alla tåg mellan Luleå och Kiruna ställdes på torsdagen in och kommer att vara inställda även under fredagen.

  – Om något går sönder vill man inte riskera bli stående i obebyggda områden. Tågen blir utkylda väldigt snabbt, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

  Ett tiotal turer som trafikerar den cirka 35 mil långa sträckan mellan Luleå och Kiruna är inställda till och med fredag. Dessutom är kusttågen mellan Luleå och Umeå inställda, vilket gäller även vissa tåg inåt landet från Umeå.

  – Det är den enskilde operatören, i det här fallet Norrtåg, som tar beslutet, berättar Bengt Olsson.

  Vad är riskerna?

  – Allt stål blir sprödare och därmed känsligare vid extrem kyla. Det handlar om både spår och eldistribution. I vissa glesbygdsområden där tåget går fram finns inga vägar. Det är ingen höjdare att bli stående med 1 000 människor om det är minus 40 utanför, säger Bengt Olsson.

  Ökar snöfall riskerna?

  – Inte bara snö. Men i kombination med stark vind kan det blåsa in i växlarna och ställa till det.

  Den som kör bil måste ta ett större eget ansvar.

  – Man kan likna det vid den som ger sig ut för att åka långfärdsskridskor. Man måste ha kunskap att kunna läsa av vägen, säger Bengt Olsson.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Migrationsverket: ”Ingen ska behöva frysa”

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Migrationsverket erbjuder särskilda bidrag för vinterkläder. Maxbeloppet är 2 070 kronor per person.

  – Ingen ska behöva frysa, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket i Kiruna.

  Asylsökande har utöver dagersättning rätt att söka särskilt bidrag för vinterkläder och skor.

  – Det brukar ta en dag, sedan har de pengarna på sitt konto, säger Maud Lantto.

  Beloppen är differentierade. Maxbeloppet för vuxna är 2 070 kronor. För större barn är beloppet 1 750 kronor och för mindre barn 1 250 kronor.

  – Ingen har behövt frysa. Vi har även fått ett fantastiskt stöd från frivilligorganisationer uppe i Riksgränsen där cirka 600 flyktingar av Kiruna kommuns just nu totalt cirka 1 400 asylsökande är förlagda, berättar Maud Lantto.

  – Alla skänkta kläder har inte gått åt, tillägger Maud Lantto.

  Med temperaturer ner mot 40 minusgrader gäller det att klä sig med förstånd.

  – De flesta som kommer hit vet att det är under en begränsad tid. Visst finns det de som tycker det är tufft. Men det är inga Kirunabarn ute och leker nu heller, berättar Maud Lantto.

  Enligt de siffror på särskilda bidrag för vinterkläder som SvD tagit del av biföll Migrationsverket cirka 50 000 ansökningar under november och december 2015.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Johanneskyrkan i Malmö har tidigare erbjudit värme och skydd från vinterkylan.

  Foto: Anna Karolina Eriksson/TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  Kyrkor och frivilliga står redo

  Johanneskyrkan i Malmö har tidigare erbjudit värme och skydd från vinterkylan.

  Johanneskyrkan i Malmö har tidigare erbjudit värme och skydd från vinterkylan. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

  Runt om i landet står kyrkor och frivilliga instanser redo och försöker erbjuda varma sovplatser för den som saknar tak över huvudet i kylan. Än så länge vittnar flera aktörer om att situationen är under kontroll.

  – Platserna har inte fyllts alls, säger Magnus Helmner som är koordinator för Vinternatt – ett nattöppet akutboende i Stockholm, som i vinterkylan nu också kan ta fram extra platser.

  Medan staden har tak över huvudet-garanti för hemlösa med tillhörighet i Stockholm, så vänder sig Vinternatt särskilt till EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Härbärget har gott om platser.

  – Uppsökare och andra har varit ute för att leta efter folk som är ute och sover på trottoarer, men inte hittat några som inte vet om det här.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Sverige tvingas importera el

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Elförbrukningen blev rekordhög i Sverige under morgonen den 7 januari. Medan de flesta av oss låg och sov kröp elförbrukningen upp mot 26 000 MW och marginalerna i det svenska elsystemet blev lägre än på länge, delvis eftersom två av landets tio kärnreaktorer står stilla för tillfället (Oskarshamn 2 kommer inte att startas igen över huvud taget och Ringhals 2 väntas starta igen den 20 februari efter tekniska problem).

  För att garantera eltillgången vid den här typen av tillfällen har Sverige ett antal kablar till grannländer för att kunna importera och exportera el. Samtliga användes användes fullt ut för att importera el, enligt Svenska Kraftnät. För att minimera risken för att lamporna slocknade hemma hos svenskarna, gjordes även landets effektreserv – två oljeeldade kraftverk i Karlshamn – startklar.

  – Efter helgen väntas temperaturen stiga. Med det varmare vädret kommer förbrukningen att minska och marginalerna ökar då igen, säger Olof Klingvall, pressekreterare på Svenska Kraftnät.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Exponera/TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Elpriset skjuter i höjden – slår mot privatpersoner och industrier

  Foto: Exponera/TT

  Med så hög efterfrågan, skjuter även priset på el i höjden. På torsdagen nådde spotpriset på den nordiska elmarknaden drygt 551 kronor/MWh, en nivå det bara överträffat fem gånger det senaste året och bara en gång den här vintern (den 23 november).

  Och detta lär märkas både på privatpersonernas elräkningar – och ute på flera av landets stora industrier, som exempelvis pappersbruk.

  Vissa av industrierna säkrar sig mot just den här typen av svängningar genom att köpa el på längre kontrakt mot ett fast pris. Men för andra kan pristoppen innebära en ovälkommen hög utgift. En sak är säker: ingen vinner på det höga elpriset.

  – Högre elpris betyder högre kostnader, eftersom vi använder så mycket el. Det drabbar även privatpersoner, men de har inte så stor användning som vi har, säger Anna Holmberg, kontaktperson på basindustrins samarbetsorgan SKGS.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X