Annons

Johan Carlström:Plötsligt är Finland en europeisk bankjätte

Finland får en av Europas största banksektorer, i relation till landets bruttonationalprodukt, när Nordea flyttar sitt huvudkontor till Helsingfors. Det visar siffror som SvD Näringsliv tagit fram. Över en natt kommer samtidigt Sverige falla flera placeringar från nära toppen på en lista som rankar Europas största banksystem.

Uppdaterad
Publicerad
Nordeakontoret på Hamngatan i Stockholm. (Arkivbild.)
Nordeakontoret på Hamngatan i Stockholm. (Arkivbild.) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Siffror som Svenska Dagbladet tagit del av talar sitt tydliga språk. En flytt av Nordeas huvudkontor till vd Casper von Koskulls hemland kommer att mer än dubblera Finlands samlade banktillgångar till över fyra gånger BNP – värdet av allt som produceras i ett land på ett år.
Skulle Nordea i stället ha flyttat till Danmark – som också var en möjlighet banken pratat öppet om – hade landets banksektor ökat från knappt 4 till 5,5 gånger BNP, vilket hade gjort den till EU:s största.
Att Helsingfors vunnit Nordeas gunst är en prestigevinst för Finland vars ekonomi lidit kraftigt de senaste åren, bland annat som ett resultat av telekombolaget Nokias förfall. Men scenomvandlingen kommer också öka riskerna för finansiell instabilitet i vårt östra grannland genom att hux flux göra deras banksystem till bland de största i Europa.

Nordeakontoret på Hamngatan i Stockholm. (Arkivbild.)

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Grafik: Kalle Källström

Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons