Annons

Så skippar du stressen på semestern

Hur gör man för att inte ta med sig jobbstressen på semestern? Klarar du inte av att läsa mejlen utan att bli uppjagad är det bättre att ställa in ett autosvar och låta bli, tipsar Petra Lindfors, professor i psykologi. Arkivbild.
Hur gör man för att inte ta med sig jobbstressen på semestern? Klarar du inte av att läsa mejlen utan att bli uppjagad är det bättre att ställa in ett autosvar och låta bli, tipsar Petra Lindfors, professor i psykologi. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Semestertider och dags för avkoppling. Men hur gör man för att inte ta med sig jobbstressen till hängmattan?

Petra Lindfors, professor i psykologi, ger sina bästa tips på hur vi kan förbereda oss inför ledigheten, hur vi tar vara på semestern, och hur vi kan ställa om när det är dags att jobba igen.

Under strecket
Fanny Hällegårdh / TT
Publicerad

Steg ett är att fundera på om det finns möjlighet att börja varva ner några dagar innan semestern. Ett sätt kan vara att göra listor.

– Skriv en lista över sådant du ska hinna med innan du går på semester och en lista över vad du ska ta tag i när du kommer tillbaka så att du kan släppa jobbet under ledigheten. Se till att avsluta projekt, delegera vidare sådant du inte hinner till kollegor som inte har semester, säger Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Annons
Annons
Annons