Så skiljer du shiraz från syrah

Shiraz eller syrah – samma ­druva men vilket namn man använder beror bland annat på varifrån vinet kommer och hur det smakar.

Under strecket
Publicerad
Foto: REUTERS/MURAD SEZER
Annons
Foto: REUTERS/MURAD SEZER
Foto: REUTERS/MURAD SEZER

KORSNING

Men syrah har inte bara hittat till Australien. Idag odlas den i mer eller mindre hela världen och har blivit en viktig druva i såväl Sydafrika och Sydamerika som USA. Syrah har också börjat odlas i mer traditionella europeiska länder där den inte funnits tidigare och blandas ofta med lokala sorter. Både Spanien, Portugal och Italien är exempel på detta.

Syrahdruvan ger generellt mörka viner, ibland nästan svarta. Doften och smaken är oftast packad med bärighet, både ljusa och mörka bär: hallon, svartvinbär, mullbär, björnbär, körsbär och plommon. Vanligt är en örtig krydda/pepprighet och toner av rökighet och choklad. De är nästan alltid sträva, har hög alkoholhalt och en pigg syra, åtminstone när de är unga och kommer från Rhône. Druvan passar bra för fatlagring, vilket snarare är regel än undantag för dessa viner.

Annons
Annons

Men hur var det nu med de två olika namnen? Syrah heter druvan utan tvivel i Rhônedalen i Frankrike, även om det inte står på etiketten. I Australien blev druvans namn shiraz istället. Idag blandas användningen av de två olika namnen i världen och lite förenklat, men ändå sant, så kan man säga att namnvalet beskriver vinets smak. En sydafrikansk shiraz liknar de från Australien, med mogen mörk bärighet, medan en sydafrikansk syrah smakar mer som den franska varianten med lite kärnigare smak, körsbärig frukt och lätt pepprig ton.

Syrah/shiraz-druvan ger generellt kraftiga och smakrika viner som kräver smakrik mat. Vilt eller nötkött med kraftiga tillbehör är bra. Tänk på vinets väldigt vanliga höga strävhet. Försök att balansera detta genom att servera rätter med antingen fetma eller syrlighet. Till exempel en gräddig potatisgratäng eller en sås med vinäger, vin eller lingon. Den kryddiga/peppriga smaken i vinerna är inte heller så tokig att para ihop med grillad mat – se dock till att maten inte är för stark.

Syrah och shiraz eller tvärt om, ja det är frågan. I vinböckerna presenteras alltid originalet från Rhône i Frankrike – syrah – först och ”kopian” från Nya Världen som tvåa. Men om du frågar konsumenter idag så är det nog fler som känner till shiraz, ett annat namn på samma druva.

Man har tidigare trott att syrahdruvan har sitt ursprung i Mellanöstern, i staden Shiraz i sydöstra Iran. Men idag vet vi att den är en korsning mellan två druvor med ursprung i närheten av Rhône i Frankrike. Och det är i Rhône den definitivt har sin ”hemmahamn”. Här görs kända viner såsom Côte Rôtie, Hermitage, Cornas med flera. Druvans hemmahamn nummer två är Australien. Där har den odlats sedan 1830-talet och är idag den mest planterade röda druvsorten.

Annons
Annons

7 vintips

Las Moras Reserve Shiraz

95:-, 2007, Argentina, 6574, Röda Fruktiga & Smakrika

Fyllig, mullig mörkbärig doft med fat och pepprighet. Mörka skogsbär i smaken avslutas med strävhet och viss syra. Sommarens röda grillvin.

Casa Santos Lima Syrah

87:-, 2008, Portugal, 6298, Röda Fruktiga & Smakrika

Vin på syrah från norr om Lissabon. Solmoget mörkbärig lätt söt doft och kärnbärigare lite örtig smak med viss avslutande lingonsyrlighet. Bra grillvin.

Xavier Chateauneuf-du-Pape

219:-, 2008, Frankrike, 6267, Röda Kryddiga & Mustiga, .

Delvis på druvan syrah. Fyllig och intensiv doft och smak med sval körsbärig bärighet, fattoner och lakrits. Rejält smakrik och sträv.

Annons
Annons

Château Courac

94:-, 2007, Côtes du Rhône, Frankrike, 28101, Röda Kryddiga & Mustiga

Sydrhôneskt vin på druvorna grenache, syrah, mourvèdre och counoise. Kryddigt och örtigt vin med mörk skogsbärsfruktighet och fattoner.

Porcupine Ridge Syrah

99:-, 2009, Sydafrika, 22996, Röda Fruktiga & Smakrika

Mörkbärig doft och smak med rökighet, krydda och fattoner. Gott till en kraftigt kryddad och smakrik fläskrätt eller andra smakrika kötträtter.

Black Granite Shiraz

79:-,2009, Sydafrika, 22059, Röda Fruktiga & Smakrika

Smakrikt, moget, mörkbärigt vin med kryddighet och vaniljtoner. God till mat men också god i sig själv.

Quartetto

57:-, 2007, Alentejano, Portugal, 6785, Röda Kryddiga & Mustiga

Billigt och gott modernt portugisiskt vin med mörk blåbärsbärighet, rostade fattoner och lite uppfriskande syrlighet i avslutningen. Matvin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons