Så skapas ett tyskt Europa

EU och Storbritannien är på väg att växa ifrån varandra. Inom tio år har vi ett kärnområde med Tyskland i spetsen och en periferi med bland andra britter, svenskar – och greker. Det skriver Hans-Åke Persson, professor i modern europeisk historia.

Under strecket
Publicerad
Foto: MICHAEL SOHN/AP
Annons

Grekland blir, trots fredagens skuldavskrivning, alltmer trängt, förvirrat och förolämpat av den tvångströja euro-zonens medlemmar tvingat på landet. Trängt därför att möjligheterna att ta sig ur det ekonomiska skruvstädet tycks vara försvinnande få. Förvirrat därför att man på alla plan tycks ha tappat orienteringen om vilka strategiska möjligheter för framtiden som står till buds. Förolämpat därför att man som folk, stat och historisk nation under de senaste åren ständigt och jämt har blivit trampat på. Boven i dramat är Tyskland om man frågar grekerna. Reaktionerna är starka.

Grekisk press har varit fyllt med nidbilder på Tyskland och tyskarna. Merkel avbildas med nazistiska symboler, den nuvarande grekiska regeringen kallas för ”dosilogos” (förrädare), tyska turister i Grekland möter en ökad kyla som om landet vore ockuperat. Referenser till Tysklands historiska roll i Europa blir allt vanligare, mera oförblommerat och tydligare än det någonsin tidigare varit sedan Tyskland blev ett.

Annons
Annons
Annons