Recension

Resistens. Tankar om motståndSå skapas en medlöpare

Som 22-åring flydde Georg Klein från det ockuperade Ungern. I "Resistens" skriver den numer 90-årige läkaren, författaren och essäisten om människorna som stod emot kommunismen – och de som föll till föga. Framför allt söker han svaret på hur destruktiva ideologier växer till cancer.

Under strecket
Publicerad
Georg Klein

Georg Klein

Foto: unknown
Annons

En drivkraft stor som om vore han jagad av tiotusen svin och med sådan anteckningsiver att när pappret tog slut så karvade han in sina idéer med kniv i skrivbordets trä. Så beskrev Alexander von Humboldt sig själv. Den 90-årige Georg Klein med sin långa karriär som läkare, intellektuell och författare är av den där Humboldt-sorten; provocerande produktiva börjar de på topp och ökar därifrån.

Klein är jagad, jagad av de totalitära systemens svin och tankar på hur dessa ska motas i grind. Sedan flykten från den sovjetiska ockupationen av Ungern (han var då 22) och vid sidan av arbetet i vetenskapens tjänst har han författat personlig essäistik som ofta rört sig kring hur människor agerar under press av maktfullkomlighet, i stort och smått, från diktaturer till vardagsliv. Ett tema som i ”Resistens. Tankar om motstånd” har renodlats.

Annons
Annons
Annons