Recension

Den utstötte (The Outcast)Så skapar man ett monster

MARDRÖM. En sinnrik prolog skapar ett sug ­efter att få veta bakgrunden till att en 19-årig ung man redan har avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff. Alla föräldrar borde läsa Sadie Jones debutroman, skriver Erik Löfvendahl.

Under strecket
Publicerad
Annons

England under efterkrigstiden borde ha varit en paradisisk plats. De engelska soldater som återvände 1945 hade bjudit ondskan motstånd och segrat. I debutromanen
Den utstötte berättar
Sadie Jones en delvis oväntad historia om ett slutet, skenheligt samhälle där familjerna håller upp en fasad mot omvärlden. Berättelsen handlar i huvudsak om två familjer vars öden korsas i ett litet engelskt samhälle och historien spänner över tolv år (1945–1957).

I prologen lämnar huvudpersonen Lewis en fängelseanstalt efter att ha avtjänat ett tvåårigt straff. Han är 19 år gammal och man undrar vad han egentligen gjort sig skyldig till eftersom han dömts som 17-åring och uppenbarligen tillbringat strafftiden i ett fängelse för vuxna. Året är 1957. Vid hemkomsten tas han emot av Alice som av allt att döma inte är hans mor. När fadern Gilbert senare kommer hem från sitt arbete tar han genast med Lewis på en biltur, fadern är aggressiv och tillrättavisande mot Lewis och tar med honom till kyrkan. Han vill visa Lewis att kyrkan ser likadan ut som förut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons