Så skapades bråket om klimatfrågan

På 1980-talet kunde politiker enas kring klimatfrågan. Sedan växte konflikter fram – och utsläppen av växthusgaser har fortsatt att öka.

Vad var det som hände? Forskare vid Chalmers i Göteborg söker svaren.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

Att bygga koleldade kraftvärmeverk trots kunskap om klimatfrågan är ett exempel på responsförnekelse, enligt forskaren Martin Hultman. I Värtaverket i Stockholm (bilden) ska kolpannorna vara stängda 2022. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Martin Hultman studerar mekanismer som hindrar kunskap från klimatforskningen att få genomslag i samhället.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.
Annons

För ganska exakt 30 år sedan höll Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher ett tal inför FN:s generalförsamling, där hon varnade för risken med att fortsätta släppa ut växthusgaser i atmosfären. "En klimatförändring som skapas av människan kan bli självförstärkande – och oåterkallelig", sade hon och refererade till en forskargrupp som studerat isarna vid Antarktis.

– Vid den här tiden tog politiker världen över klimatfrågan på stort allvar, från Margaret Thatcher till Ronald Reagan och Michail Gorbatjov, och frågan var uppe på FN-nivå. Men sedan hände något som ledde fram till den polariserade konflikt om klimatvetenskapen som vi ser i dag, säger Martin Hultman.

Annons
Annons
Annons