Annons

”Så ska vi tackla IS och kriget i Syrien”

Syriska armésoldater inne på en flygbas öster om Aleppo den 11 november. Flygbasen Kweira återtogs från Islamiska Staten som haft kontroll över basen sedan 2013.
Syriska armésoldater inne på en flygbas öster om Aleppo den 11 november. Flygbasen Kweira återtogs från Islamiska Staten som haft kontroll över basen sedan 2013. Foto: Sana/AP

Vi bör akta oss för de som presenterar förvillande enkla eller billiga lösningar på konflikten i Syrien. Att från luften besegra IS och avlägsna Assad, kommer inte att leda till fred. Det skriver Robert Egnell, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Robert Egnell

Foto: Privat Bild 1 av 1

Flyktingkrisen i kombination med fruktansvärda terrorattacker, senast i Paris och Beirut, gör att allt fler röster höjs för att gå till roten av det onda. Inte minst gäller detta kriget i Syrien och Irak som alltmer framstår som vår tids stora utmaning. Kriget rymmer allt från den bestialiska Islamiska Staten (IS), en despotisk diktator, en lång rad terror- och gerillagrupper, maktbevakande stormakter, fruktansvärt lidande och en enorm flyktingkris främst i dess närområde men i allt större utsträckning även i Europa. Det som tills nyligen främst sågs som en intern syrisk tragedi har nu fått stora sekundära effekter som skakar den globala ordningen.

Standardlösningen – en militär intervention – prövas även denna gång, om än i begränsad form. Begränsningen är ett resultat av att det internationella samfundet med USA i spetsen bränt sig ordentligt genom de kostsamma misslyckandena i Irak, Afghanistan och Libyen. Att det trots allt sker en militär intervention genom luftanfall från både en västerländsk koalition och senare från Ryssland är tecken på insikt om att något ändå måste göras. Samtidigt tycks världens ledare ha svårt att se bortom symptomen i form av enkelt definierbara fiender som IS, för att istället fokusera på konfliktens grundorsaker – den dåliga samhällsstyrningen, bristen på demokrati och mänskliga rättigheter, de ekonomiska orättvisorna och förtrycket av kvinnor.

Annons
Annons
Annons