X
Annons
X

Så ska vi ge de unga jobb

Med ett nytt samarbete mellan kommun, Arbetsförmedling och näringsliv ska arbetslösheten för unga i Södertälje halveras på tre år. Nu utmanar vi andra företag att också agera, skriver Anders Lago, Angeles Bermudez-Svankvist och Mats Paulsson.

Södertälje tar kommunen, näringslivet och Arbetsförmedlingen tillsammans unika grepp för att minska ungdomsarbetslösheten. Bolaget Telge tillväxt som ägs av Södertälje kommuns bolag Telge, Mekonomen, Folksam, Swedbank, Peab, Scania, Coop och Manpower har bestämt sig för att halvera ungdomsarbetslösheten i Södertälje. I Hovsjö startar samtidigt en unik utbildning, där arbetslösa Hovsjöbor ges möjlighet till en byggutbildning, där de kommer att renovera områdets lägenheter.

Att minska ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste utmaningarna för Sverige. Under tredje kvartalet 2010 var 143000 ungdomar arbetslösa, men ungdomsarbetslösheten är strukturell, inte ett resultat av lågkonjunkturen. Under brinnande högkonjunktur 2008 gick en fjärdedel av Sveriges ungdomar utan jobb. Med dessa siffror tillhör vi tyvärr de sämsta av Europas länder.

Annons
X
Annons
X
Annons
X