Annons

Måste anställa 145 personer i månaden för att nå målet

Det är snarare till år 2034 än till 2024 som det är rimligt att ha anställt 10 000 nya, säger en poliskälla till SvD. Thornberg säger dock att man ska klara det på sex år.
Det är snarare till år 2034 än till 2024 som det är rimligt att ha anställt 10 000 nya, säger en poliskälla till SvD. Thornberg säger dock att man ska klara det på sex år. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

För att polisen ska hålla takt med det nya målet att bli 10 000 fler år 2024 måste 145 personer i månaden nyanställas under sex år. Men det går trögt. För att ha ens en chans att lösa krisen måste polisens uppdrag renodlas, säger rikspolischefen Anders Thornberg till SvD.

Under strecket
Publicerad

Anders Thornberg, rikspolischef, planerar att inrätta ett forskningsråd. Han har redan utsett en forskningsdirektör nära polisledningen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att bilda en strategisk ledningsgrupp har varit en hög prioritet för Thornberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Under januari och februari i år anställde myndigheten cirka 100 personer per månad. Thornberg måste upp i en betydligt högre takt om han ska klara målen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Anders Thornberg vill återanställa tidigare poliser som lämnat myndigheten för mer välbetalda jobb.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I februari 2018 fick Anders Thornberg som nybliven rikspolischef kliva in i en av Sveriges mest turbulenta myndigheter.

Här är det lätt att hitta brister, svårt att hitta personal, här blåser de politiska vindarna konstant. Ibland åt höger och ibland åt vänster – sällan är det en svag bris.

Annons
Annons
Annons