X
Annons
X

Så ska Sicilien ta tillbaka platsen på vinkartan

I skuggan av Selinuntes forngrekiska ruiner på Sicilien reser sig ett annat, jättelikt område: Settesoli. Det är öns största vinkooperativ som stakar ut en ny riktning.

– Vi är mer Nya världen, säger Filippo Buttafuoco på kooperativet.

Vingården är viktig men även exponeringen av druvan, menar Filippo Buttafuoco på Siciliens största vinkooperativ.
Vingården är viktig men även exponeringen av druvan, menar Filippo Buttafuoco på Siciliens största vinkooperativ. Foto: Johan Franco Cereceda

Sicilien är klassisk vinmark. Här har det producerats vin i tusentals år, alltsedan grekerna landsteg på ön och satte vinrankor längs stora kustområden. Starkvinet marsala är även det av klassiskt snitt i gott sällskap med portvin, madeira och sherry. Men det är ett vin ingen längre dricker.

Vi jobbar mer som Nya världen.

Alltså, nya tag, bort från traditioner, klassiskt vin som satt Sicilien på vinkartan och fram med det nya. Något som Filippo Buttafuoco, vingårdsansvarig på Settesoli, öns största kooperativ, stöttar. Termen Gamla världen, där Europas vinnäring alltid inkluderats och där även Sicilien liksom Italien alltid haft en självklar plats, gäller inte längre.

Annons
X

– Vi jobbar mer som Nya världen, med stort fokus på druvor, säger han när vi vandrar omkring i vingården.

Sicilien må geografiskt tillhöra Gamla världen, det sätt vi delar in vinvärlden i två, men är mentalt betydligt närmare Nya världen. Det innebär ett annat fokus, mer druvtypiskhet i vinerna, tydlig exponering av druvans namn på etiketten och – kanske framför allt – viner för omedelbar konsumtion. Inte långa lagringstider i ett källarvalv som grävdes för flera generationer sedan, utan vin på ståltank, buteljering och förslutning. Sedan är det dags att konsumera.

Samtidigt vill ju Sicilien och Settesoli ha ett ben kvar i det traditionella tänket. Det visar sig i synnerhet när växtplatser kommer på tal. Terroir, som det kallas.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    – Visst är läget på vingården viktigt, uttrycket de olika förutsättningarna ger. Det är något vi mer och mer jobbar med, förklarar Filippo Buttafuoco.

    En vandring i vingården ger också en tydlig bild av hur kooperativet anstränger sig. Det är stenhård kontroll på de utspridda vinodlingarna, Filippo håller kurser i beskärning för kooperativets medlemmar, allt för att höja kvaliteten. Vinbönderna får idag också betalt för kvaliteten på druvorna, inte för kvantiteten som tidigare. Också det en avgörande kursändring.

    När vi sedan tar oss till vineriet utanför staden Menfi på sydvästra delen av Sicilien, inte långt från Selinunte, blir det än mer tydligt vilken riktning vinfirman tagit.

    Det grundades så sent som 1958 då flera bönder övertalades att växla över från fruktodling till odling av vindruvor. Idag står kooperativet för över 5 procent av Siciliens produktion, och då ska vi veta att produktionen på Sicilien är jämförbar med Australiens sammanlagda vintillverkning. Det vineri som möter oss är imponerande i sin storlek, mer likt Nya världens industrier än Gamla världens fokus i vingården. Här står, bland annat, fyra gigantiska vintankar i cement som vardera rymmer två miljoner liter. Och samtliga är fyllda. På andra sidan hittar vi ett oräkneligt antal ståltankar, även de är fyllda.

    Det är ju också ett sätt att producera vin på.

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X

    Vingården är viktig men även exponeringen av druvan, menar Filippo Buttafuoco på Siciliens största vinkooperativ.

    Foto: Johan Franco Cereceda Bild 1 av 1
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X