Annons
X
Annons
X

Så ska problemet med nya femkronan lösas

Den kommande svenska femkronan är så lik den danska tiokronan att det under en tid fanns oro för att den måste göras om. Men nu blir det en annan lösning.

– I arbetet med att byta ut våra mynt ingår som ett led att testa att mynten inte går att förväxla med några andra mynt i någon annan valuta, säger Christina Wejshammar på Riksbankens enhet för kontantförsörjning.

Det var vid ett sådant test det framkom att den kommande svenska kronan var mycket lik den danska tiokronan. I praktiken var det så att mynten förväxlades i en viss typ av myntautomater som finns utplacerade i affärer, bensinstationer och på andra inköpsställen. Följden blev att den svenska femkronan ibland togs för att vara en dansk tia. Och tvärtom.

– Nu har vi pratat med tillverkaren av denna myntautomat och vi kommer inte att behöva göra några ändringar på myntet utan tillverkaren kommer att justera sin maskin istället, säger Christina Wejshammar.

Annons
X

Wejshammar menar också att det inte finns några problem när det gäller tidsaspekten. Den nya svenska femman kommer ut på marknaden först i oktober 2016.

– Vi har haft ett samråd med den danska riksbanken och vi var överens om att något behövde göras. Det är också en normal åtgärd för de bolag som arbetar med myntautomater. De behöver ibland justera inställningarna på automaterna när det kommer nya mynt i någon valuta, säger Christina Wejshammar.

Enligt Wejshammar är det inte helt klart var de automater där mynten skulle kunna komma att förväxlas är placerade. Det är inte heller en officiell uppgift vilket företags automater det är som behöver justeras. Klart är dock att myntautomaterna åtminstone finns i Danmark.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och klart är att de två mynten är väldigt lika. Båda är guldfärgade. Den nya svenska femkronan blir 23,75 millimeter i diameter och 1,95 millimeter tjock med en vikt på 6,1 gram. Tiokronan från Danmark har en diameter på 23,35 millimeter, är 2,3 millimeter tjock och väger 7,0 gram.

  Men dessa likheter kommer alltså att förbli.

  – Några förändringar av myntet blir det inte, säger Christina Wejshammar.

  Vad kan du om sedlar och mynt? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X