Så ska Peter Settman låta

Han är SVT:s nye favoritprogramledare, efter Sommarkrysset väntar Så ska det låta. Men Peter Settman är också framgångsrik företagsledare, hans Baluba omsätter 75 miljoner kronor i år, minst. - Att leka i tv är inte mitt riktiga jobb. Skulle det gå åt pipan kan jag alltid bli företagsgubbe på heltid.

Under strecket
Publicerad
Peter Settman har alltid varit arbetsnarkoman. Häromåret nådde han smärtgränsen, där ingenting längre var roligt. ”Nu är jag bättre på att göra ingenting. Fast allra mest avkopplande är det att tvätta. Tvättstugan hemma är min bästa meditationsplats. Och snart köper jag en mangel, det är sånt man knappt kan berätta.”

Peter Settman har alltid varit arbetsnarkoman. Häromåret nådde han smärtgränsen, där ingenting längre var roligt. ”Nu är jag bättre på att göra ingenting. Fast allra mest avkopplande är det att tvätta. Tvättstugan hemma är min bästa meditationsplats. Och snart köper jag en mangel, det är sånt man knappt kan berätta.”

Annons

Ett enda svar har han förberett inför vårt möte. Om jag frågar efter hans framtidsplaner – vilket verkar tämligen troligt – ska han säga att han har lekt med tanken att börja arbeta politiskt. Inte så att Peter Settman tror sig kunna förändra världen. Han har bara svårt att stillatigande se hur människor far illa och våldet sprider sig.
– Pappa var polis, det kanske ligger i generna. Men jag måste inte ersätta Göran Persson. Svensk inrikespolitik kan inte jämföras med Så ska det låta.
Vi börjar där, med att han är nyutnämnd programledare efter Peter Harryson. Själv beskriver han uppdraget som att ”bestiga ett av de högsta bergen i tv-Sverige”, vilket skärper sinnet hos den som älskar yrkesmässiga höjdarutmaningar – och lyckligtvis saknar anlag för svindel. Än får förstås marschkängorna vänta. Först ska Peter Settman fullfölja jobbet som programledare för SVT:s fredagsunderhållning Sommarkrysset. Dessutom har han ett eget produktionsbolag, Baluba. Och skriver manus till en ny komediserie för SVT. Därtill är han separerad tvåbarnspappa med barnansvar varannan vecka. Förutom att han vill ha tid för sin nya kärlek, flickvännen Anna.
En sak till, en viktig: Han säger att han nästan alltid är glad. Att han tycker livet är roligt.
När han skrattar låter det som ett mellanting mellan tonårsfniss och en liten gnäggande häst.

Annons

Nej, redan nu får vi nog dra i nödbromsen, tugga lite på lunchsalladen som satts fram i Balubas tjusiga sammanträdesrum, klura över hur karln hinner kasta sig mellan alla sina uppdrag, från direktsändning på Gröna Lund hem till tvättstugan, den rent älskade, i Saltsjöbaden.
Hans svar är närvaro. Att han gör det han gör med total närvaro. Vilket innebär att han kan stänga dörren efter varje uppdrag och gå vidare till nästa. Koncentration och oräddhet är andra nyckelord, nu är det företagsledaren Settman som talar.
Man kan väl säga att han lärt av erfarenhet.
– Jag är skolad i direktsändning. Sommaren 1991 gjorde Fredde Granberg, Gila Bergqvist Ulfung och jag 45 direktsända Sommarlovsmorgon från redaktionen i Växjö. Efter tio program var våra idéer slut. Jag minns hur vi vacklade runt i Stadsparken och att det kunde gå timmar innan inspirationen kom igång. Att leverera ett program per dag blev ohållbart, ändå gjorde vi det. Av ren självbevarelsedrift lärde jag att hitta ett smartare sätt. Nu kan jag på några minuter nå samma kreativa läge som krävde fyra timmars vankande i Stadsparken i Växjö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons