Annons

Så ska livsmedelskedjorna få bot på matsvinnet

ICA vill halvera sitt matsvinn till 2025. Det vill också Axfood. Arkivbild.
ICA vill halvera sitt matsvinn till 2025. Det vill också Axfood. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konsumenterna är de som slänger allra mest mat i onödan. Men matkedjorna har en avgörande roll och nu växlar de upp sitt arbete för att minska matsvinnet.

– De har stora möjligheter att vägleda konsumenten, säger Karin Fritz vid Livsmedelsverket.

Under strecket
Fanny Hedenmo / TT
Publicerad

ICA har mätt sitt matsvinn med hjälp av en FN-utvecklad metod. Siffrorna visar att för varje ton livsmedel de säljer, slänger de också drygt 16 kilo mat.

– Det uppstår svinn i hela kedjan. Mest i hushållen, men också i producentled och i våra led, säger företagets hållbarhetsdirektör Kerstin Lindvall.

Annons
Annons
Annons