Annons
X
Annons
X

Så ska han göra om statens bank

Nya SBAB Bank hade sämst boränta i SvD Näringslivs räntekarta men har bäst sparränta av storbankerna när det gäller sparkonton. Nya vd:n Carl-Viggo Östlund är stolt över det sistnämnda och lovar att ”titta över” det förstnämnda.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

SVD MÖTER CARL-VIGGO ÖSTLUND

Varför är ni så dåliga i SvD:s räntekarta, statliga SBAB hade den högsta snitträntan när läsarna rapporterade in sina boräntor?

– Det beror delvis på att vi för en del år sedan erbjöd våra kunder att låna upp till 95 procent på köpeskillingen och det tog vi också litet extra betalt för. Men det är inte kul att hamna sist. Självklart reagerar vi på det. Vi ska definitivt vara konkurrenskraftiga på bolån och vi får se om vi kan vidta några åtgärder, säger Carl-Viggo Östlund och bjuder på en frukostfralla innan han fortsätter:

– Sedan är det viktigt att säga att vi inte längre har rollen som prispressare. Men bolån har fortfarande en avgörande roll för oss och vi vill fortsätta växa där. Vi är redan nu en betydande aktör. Det är ju våra rötter. Vi håller på att förändra hela SBAB Bank. I det arbetet presenteras mycket nytt. Då blir det extra betydelsefullt att aldrig glömma bort varifrån vi kommer, alltså bolån och det varumärke vi har byggt från den produkten, säger Carl-Viggo Östlund, tidigare vd för internetbanken Nordnet.

Annons
X

Han är ny vd för SBAB Bank sedan 1 mars och vi träffas en tidig försommarmorgon på det sparsmakade huvudkontoret på Östermalm, snett mitt emot Stockholms Stadion.

Carl-Viggo Östlunds uppdrag från styrelsen är klart – lägg om strategin för det statliga bolåneinstitutet, som nyligen presenterade ett ilsket minusresultat i sin kvartalsrapport. Skrota det enkelspåriga fokuset på bolån. Bredda företaget. Se till att bolaget får flera ben att stå på. Förra året blev SBAB en riktigt bank och nu ska en rad nya sparprodukter lanseras, dock inga bankkontor.

Den nya vd:n tycks lyhörd och full av energi men en viss stress drar också förbi ansiktsuttrycket när han lägger ut texten om alla kommande förändringar. Den här sommaren kan komma att präglas mer av arbete än av ledighet, för Carl-Viggo Östlund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SBAB Bank vill alldeles tydligt bli den där uppstickaren som lyckas. Än så länge har ingen gjort det – Skandiabanken, Ica Bank och Länsförsäkringar Bank går visserligen relativt bra men ingen har blivit något allvarligt hot för de svenska bankjättarna, de med pampiga huvudkontor runt Kungsträdgården: Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea.

  SBAB Bank stod länge på regeringens säljlista över statliga bolag. Nu är pausknappen intryck. Kommer förändringarna att underlätta en eventuell kommande försäljning?

  – Det har jag egentligen ingen synpunkt på. Mitt uppdrag är att genomföra de förändringar som styrelsen har enats kring, inget annat. Men sedan kan naturligtvis jag och alla andra konstatera att vi blir en mer komplett aktör efter detta. Och att det i sin tur rimligtvis borde göra oss mer intressanta vid en eventuell försäljning.

  Ni har bästa sparränta av storbankerna – erbjuder 3 procent på vanliga bankkonton och ännu lite bättre för de som är bolånekunder hos er. Hur ser er ambition ut?

  – Vi har lånat ut totalt cirka 260 miljarder kronor i bolån medan vi har ungefär 15 miljarder på sparkonton, pengar som kunder har satt in hos oss. Det är lite för lite jämfört med storbankerna. Inlåningen borde vara åtminstone 20–30 procent av utlåningen, sannolikt något mer. En högre andel inlåning i svenska kronor skulle gynna vårt resultat. Och vi är på gång. Vi ökar snabbt vår inlåning, under januari till april ökade vi hushållsinlåningen med 4,1 miljarder kronor.

  Den senaste kvartalsrapporten visade SBAB Bank en stor förlust och samtidigt når ni inte upp till de lönsamhetsmål staten har sagt upp. Ni redovisar cirka 7 procent under en femårsperiod, staten kräver 8 procent. Kommentar?

  – Det är klart jag inte är nöjd när vi inte avkastar i den nivå våra ägare kräver. Förhoppningen är att när vi nu skapar ett nytt SBAB kommer också lönsamheten att gå upp. Jag tror vi har goda möjligheter att klara av det. När det gäller förlusten i kvartalsrapporten handlar det om ett bokföringstekniskt problem där vi tvingas marknadsvärdera valutainstrument som är väldigt slagiga. Över tiden blir det noll men vissa kvartal kan det ge kraftiga förluster och andra stora uppgångar. Vi jobbar intensivt för att ändra på detta, som är helt oacceptabelt.

  Det nya SBAB innebär inte bara nya sparkonton. Ni har också nyligen lanserat fonder. Kommer det komma mer?

  – Ja det gör det. Så småningom ska vi även erbjuda vanliga lönekonton, privatlån, olika betalfunktioner och även kort. Om du och jag sitter här om två år ska våra kunder kunna använda SBAB Bank som sin enda bankrelation. Många av de här tjänsterna har bättre marginaler och vi tror också att det här kombinerat med bolån och bra sparränta kommer att skapa ett konkurrenskraftigt erbjudande mot kund. Om två år räknar jag också med att vi har sålt vår företagsdel, den försäljningen är en del i vårt arbete med att gå mot en renodlad konsumentbank.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X