Annons
X
Annons
X

Så ska fotbollshuliganerna stoppas

Olika typer av förbud och fotoregistrering av ordningsstörare är några av de förslag som diskuterats för att komma åt huliganproblemen inom fotbollen. SvD har listat de mest aktuella åtgärderna.

Bild 1 av 7

Maskeringsförbud

I dag är det förbjudet att maskera sig under en demonstration. Att maskera sig i samband med idrottsarrangemang är däremot lagligt. Fel, tycker Björn Eriksson, som har utrett huliganvåldet åt regeringen.

För att det nationella registret med foton över avstängda personer ska ha någon verkan anser han att maskeringsförbudet måste finnas på plats.

Status: Förslaget om maskeringsförbud har fått avslag. ”Men nya samtal förs i god ton” enligt Björn Eriksson. En utredning om maskeringsförbud i samband med idrottsarrangemang har tillsatts av regeringen.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 7

Tillträdesförbud

En person som bedöms utgöra en risk för ordning och säkerhet vid ett idrottsarrangemang kan förbjudas att tillträda arenan under tiden för arrangemanget.

Status: Från och med 1 april förlängs maxlängden på ett tillträdesförbud från ett till tre år. Björn Eriksson föreslog i sin utredning att förbudet skulle utökas till att gälla en större zon utanför arenorna, men på det förslaget blev det nej. Frågan bereds av regeringen, men idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth säger till TT att regeringen valt att inte gå vidare med frågan i nuläget, bland annat med hänvisning att det är svårt att göra avgränsningar.

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 7

Förbjuda bortafans

Ett av de mer drastiska förslagen för att minska huliganbråken är att porta bortalagssupportrar från matcherna. Något som med framgång gjordes i samband med kvalseriens hockeyderbyn mellan AIK och Djurgården i Stockholm.

Status: Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth har kallat förslaget för en ”nödlösning” som hon helst ser undvikas. Enligt Adelsohn Liljeroth är det dock upp till fotbollsklubbarna att bestämma om ett sådant förbud ska införas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 4 av 7

  Huligandataregister

  Förslag finns om ett nationellt register över personer som fått tillträdesförbud. Registret, med foton, skulle föras av Rikspolisstyrelsen med syftet att lättare kunna identifiera ordningsstörare och göra förebyggande ingripanden.

  Status: Ambitionen är enligt regeringen att kunna presentera ett lagförslag senare i år. Enligt utredaren Björn Eriksson riskerar det dock att bli uddlöst utan ett maskeringsförbud.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 5 av 7

  Anmälningsplikt

  Med en anmälningsplikt skulle avstängda fotbollshuliganer tvingas anmäla sig på polisstationen inför matcher. Anmälningsplikt är bland annat något som man infört i England för att minska huliganvåldet. Där har dömda huliganer även tvingats lämna in sina pass i samband med stora matcher utomlands.

  Status: Riksdagen har tidigare röstat ja till förslaget om anmälningsplikt för huliganer, och tre av fyra allianspartier har varit för. Justitieminister Beatrice Ask (M) däremot har velat vänta. I samband med att tillträdesförbudet förlängdes sade Socialdemokraternas ordförande i justitieutskottet Morgan Johansson att det var bra men inte tillräckligt, bland annat eftersom en anmälningsplikt fortfarande saknas.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 6 av 7

  Inga ståplatsläktare

  Enbart sittplatser skulle göra det svårare för bråkiga personer att gömma sig i mängden och undvika att fastna på film. Det är ett av argumenten för att ta bort ståplatsläktare i samband med fotbollsmatcher.

  Status: Att ta bort ståplatsläktare är något som enligt idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth diskuterats i de rundabordssamtal regeringen haft med inblandade parter. Men till TT säger ministern att det inte är något som är önskvärt.

  ”Mycket av den positiva stämningen uppstår ju faktiskt på ståplatsläktaren och den sprider sig till alla andra på sittplats”, säger hon till nyhetsbyrån.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 7 av 7

  Ökad övervakning

  Med sådant som ökad kameraövervakning inne på arenorna och personliga biljetter med fingeravtryck skulle polis och arrangörer lättare kunna hålla koll på vilka som befinner sig på arenan och identifiera eventuella bråkmakare.

  Status: Bättre kameraövervakning föreslogs av huliganutredningen som kom 2012. I ett yttrande i samband med utredning invände emellertid Datainspektionen mot att en intensifierad kameraövervakning skulle innebära intrång i människors personliga integritet, samt att det skulle drabba oskyldiga personer.

  De skrev därför att behov, syfte och effekter av ett sådant förslag måste vägas ”noga mot intrånget i den personliga integriteten som en ökad övervakning kan innebära”.

  Detsamma gäller enligt Datainspektionen förslaget om personliga biljetter, som dock utredaren Björn Eriksson dock avvaktade med att föreslå.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X