Annons

Så ska fler små hyresrätter kunna byggas

Vi kommer att rösta ned regeringens förslag på förändrade regler för andrahandsuthyrning. Istället lägger vi två nya budgetförslag för att hitta sätt att förbättra bostadstillgången. Det ena är att helt avskaffa fastighetsskatten på studentkorridorer, och att inrätta ett kunskapscentrum med fokus på små hyresrätter. Det skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Publicerad

Miljöpartiet vill se förslag som leder till fler nya bostäder, inte förslag som leder till att bostäder riskerar att försvinna från den ordinarie bostadsmarknaden genom att de istället används till ständig och dyr andrahandsuthyrning. Förslag som leder till kraftigt ökad andrahandshyra och minskat självbestämmandet för bostadsrättsföreningar kan Miljöpartiet därför inte ställa upp på. Om bostadsminister Stefan Attefall (KD) senare i höst väljer att lägga fram det kritiserade förslaget med förändrade regler på andrahandsmarknaden tvingas Miljöpartiet därför att rösta nej.

Det är ett misslyckande för alliansen när ett av deras få bostadspolitiska förslag med stor säkerhet hamnar i papperskorgen. Men framför
allt är det ett misslyckande för Sverige eftersom riksdagen inte lyckas enas om en politik mot bostadsbristen. Hårdast slår det mot unga och studenter. Enligt Hyresgästföreningen söker 248 000 unga efter en egen bostad.

Annons
Annons
Annons