Hela denna artikel är en annons

Så ska fler få tillgång till svenskodlad mat

Jakob Lindblad, innovation project manager, FoU på Lantmännen.
Jakob Lindblad, innovation project manager, FoU på Lantmännen. Foto: Lantmännen

Linser är en mångsidig råvara och naturlig källa till protein, vitaminer och mineraler. Och snart finns det en helt ny lokalproducerad produkt på marknaden.

– De svenska linserna är både goda och näringsrika, säger Jakob Lindblad, innovation project manager, FoU på Lantmännen.

Linser är bara en av många råvaror som Sverige importerar. De är bland annat billiga, fulla av järn och andra mineraler samt höga på fibrer och protein. De röda linserna passar utmärkt i till exempel soppor, röror, sallad och i grytor. För tre år sedan började Lantmännen att undersöka möjligheten att odla bland annat linser i Sverige för att minska importen och gynna de svenska bönderna. 

Del i ett större projekt

– Att odla linser på våra svenska åkrar är en del i ett större projekt där vi vill se till att fler personer får tillgång till mer svenskodlad mat. Just linserna är intressanta eftersom de är en gröda som vi har odlat tidigare i Sverige, men som har fallit undan till fördel för andra grödor, säger Jakob Lindblad, innovation project manager, FoU på Lantmännen.

Läs mer om hur Lantmännen tar ansvar från jord till bord!ad.doubleclick.net

Svenskodlade linser

Han berättar att odling av linser sker på olika ställen i landet, men att Lantmännen nu satsar stort för att skala upp volymerna på det som odlas. Målet är att fler ska få tillgång till – och kunna köpa svenskodlade linser.

– En viktig aspekt i våra satsningar är att det dels måste vara intressant för våra konsumenter, men det måste också vara intressant för våra svenska odlare. Därför är det viktigt för oss att vi hittar en möjlighet att lansera linser som fler i Sverige kan ha råd med och möjlighet att äta, samtidigt som det blir av intresse för lantbrukarna att odla, säger Jakob Lindblad. 

Fina skördar

För tre år sedan började Lantmännen att odla linser och resultatet är positivt. Deras samarbetspartners har fått fina skördar och de svenska linserna har visat sig vara både goda och näringsrika. Planen är att lansera linserna på marknaden i hela landet i början av nästa år under varumärket GoGreen.

– Det som är intressant med Sverige är att hela landet är uppdelat i olika klimatzoner. När gäller det grödor från ett varmare klimat så måste vi anpassa dem efter rådande klimat. Det går att odla framgångsrikt, det gäller bara att hitta rätt metod, säger Jakob Lindblad. 

Biologiska mångfalden gynnas

Lantmännens beräkningar visar att det finns goda möjligheter att öka produktionen av linser samtidigt som miljö­ och klimatpåverkan från växtodlingen minskar och den biologiska mångfalden gynnas. 

– Linser är kvävefixerande. Det innebär att delar av den kväve som linserna ges eller fångar upp stannar kvar i jorden. Den är fixerad i jorden och förbrukas inte av linserna. Kväve behöver därför inte tillsättas i samma utsträckning till de grödor som odlas på fältet efter linserna, avslutar Jakob Lindblad. 

Här kan du läsa mer om arbetet mot framtidens jordbruk!ad.doubleclick.net
Annons
Annons
Annons