Annons
X
Annons
X

Så ska Facebook få stopp på falska nyheter

Facebook lanserar nu flera verktyg i kampen mot fejknyheter. Bland annat vill den sociala nätverksjätten samarbeta med organisationer som granskar sanningshalten i det som sprids på nätet.

Av TT
Arkivbild, Mark Zuckerberg
Arkivbild, Mark Zuckerberg Foto: Eric Risberg/AP

Facebook ska även testa ett verktyg som gör det lätt för användare att markera ett inlägg som de tror är ett försök att sprida påhittade uppgifter.

”Vi tror på att ge människor en röst och att vi själva inte kan vara sanningens skiljedomare, därför nalkas vi det här problemet försiktigt”, säger Facebooks vice vd Adam Mosseri på företagets sajt, enligt Reuters.

Facebook tänker samarbeta med organisationer som avslöjar fejknyheter, till exempel Snopes, en amerikansk kollega till svenska Viralgranskaren som drivs av tidningen Metro.

Annons
X

Om en sådan organisation finner att en nyhet är falsk så kommer den inte att tas bort, men flaggas som ifrågasatt, och förses med en länk till en förklarande artikel, skriver Mosseri.

Facebook, Google och andra internetjättar har kritiserats sedan det uppmärksammades att mängder av falska nyheter spreds under presidentvalet i USA.

Efter att först ha avfärdat rapporterna har Facebook agerat för att strypa spridningen, bland annat genom att blockera sajter som sprider falska nyheter från Facebooks populära annonsnätverk Audience Network. Men den åtgärden slår bara mot dem som vill tjäna pengar på påhittade nyheter, inte mot dem som sprider desinformation i annat syfte.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Pressmeddelandet från Facebook newsroom.fb.com
  Annons

  Arkivbild, Mark Zuckerberg

  Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X