Annons

Så kan Gårdsinitiativet öka lönsamheten för bönderna

Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan*.
Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan*. Foto: Scan

På Halla Gård pågår bygget av en av Sveriges första gårdar med ambitionen att bli en fossilfri gård med ett helt slutet kretslopp. 

– Visionen är att fotosyntesen ska vara den enda externa energikällan som vi tillsätter på gården, säger Anders Gunnarsson, femte generationens bonde på Halla Gård.

Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan, under namnet Hållbarhetsgrisen.

Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan, under namnet Hållbarhetsgrisen.

Foto: Scan
Halla Gård är den första gården i Scans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan*.

Halla Gård är den första gården i Scans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan*.

Foto: Scan
Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan, under namnet Hållbarhetsgrisen.

Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan, under namnet Hållbarhetsgrisen.

Foto: Scan

Under de senaste åren har ordet klimatångest blivit en naturlig del av våra samtal, men i stället för att bara prata om det bestämde sig bonden Anders Gunnarsson för att göra något åt saken. Hans gård ska bli mer hållbar – och allt kött som kommer från Halla Gård ska gå att äta med gott samvete.

– Mitt mål är att det ska vara minst lika bra för klimatet att äta ett kilo av mitt griskött, som att äta samma mängd av ett vegetabiliskt alternativ gjort på till exempel ärtor, lupin eller andra baljväxter, säger han. 

Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan, under namnet Hållbarhetsgrisen. Foto: Scan

Under året har Halla Gård uppfört en biogasanläggning som producerar metangas från grisarnas gödsel. Metangasen förbränns och producerar den värme och el som gården behöver och mer där till. Rötresterna kan i sin tur användas som gödsel på åkrarna, vilket minskar användningen av konstgödsel. Som foder odlar Anders Gunnarsson lupin och åkerböna i stället för att använda sojabaserat foder som dessutom ofta är importerat. 

Halla Gård är den första gården i Scans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan*.

Halla Gård är den första gården i Scans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan*.

Foto: Scan

– På Halla Gård är djuromsorgen i fokus och för att främja grisarnas naturliga beteende får de gå ute och böka och beta året runt, säger han och berättar om sin nybyggda ladugård, säger han. 

EXTERN LÄNK: Här finns produkterna som kommer från Halla GårdExtern länk

Inne i ladugården är det tolv meter i tak och golvvärme. Byggnaden är uppdelad i åtta olika avdelningar där grisarna får gå fritt och välja själva var de vill sova och äta. 

– Takhöjden skapar möjlighet för naturlig ventilation och minska energiåtgången för ventilation med upp till 93 procent, säger Anders Gunnarsson och berättar att snart kan han plocka bort kabeln till elnätet. 

Halla Gård är den första gården i Scans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan*. Foto: Scan

Inom en snart framtid kommer Halla Gård att ha ett fullt fungerande och slutet elsystem. Under våren 2020 har Scan och Halla Gård lanserat produkter av fläskkött med lägre klimatpåverkan, under namnet Hållbarhetsgrisen. Produkterna finns till en början tillgängliga i dagligvaruhandeln i Stockholm, Malmö, Göteborg och Skaraborgs län. Anders Gunnarsson kallar samarbetet med Scan för ett naturligt val.

– De har samma syn på hållbarhet som jag har. Begreppet ”klimatpositiv” är komplex, men jag har gjort vad jag kan för att skapa ett kretslopp på gården där jag inte belastar miljön mer än vad jag behöver.

Halla Gård är den första gården i Scans projekt ”Gårdsinitiativet”, vars mål är att minska svenskt kötts klimatpåverkan. Snart ska ytterligare 14 gårdar involveras, sedan ska det skalas upp successivt. Målet är att hela Scans värdekedja ska bli klimatpositiv år 2045.

EXTERN LÄNK: Visste du att svensk köttproduktion är en av världens bästa sett ur ett klimatperspektiv? Läs mer här!Extern länk

*Minskning på gård gentemot snittet för grisuppfödning i Sverige. Läs mer på scan.se/hallbarhetsgrisen.

Annons
Detta är en annons från Scan, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.