Annons

Så ska bankernas egenhandel ses över

HQ:s okontrollerade risktagande blev bankens fall och kritiken mot bankernas egenhandel har blivit allt skarpare. I veckan föreslog EU-kommissionen nya och tuffare regler kring derivathandel och blankning för att få en mer öppen och kontrollerad marknad.

Under strecket
Publicerad

Kritiken mot så kallad proprietary trading, handel i egen bok, har hårdnat både i USA och på EU-nivå under den senaste tiden. I USA har rösterna höjts för ett totalförbud och även i Europa talar man om skarpare lagstiftning och en mer kontrollerad derivatmarknad för att undvika framtida finanskriser. Både JP Morgan och Goldman Sachs planerar att lägga ned sin egenhandel i USA, som en anpassning till den nya finansiella lagstiftningen i USA. Det var även denna typ av handel som fick HQ Bank på fall. Vad innebär handel i egen bok?

– Proprietary trading är när en bank köper och säljer värdepapper för egen räkning. Det innebär att banken tar egna risker och antingen kan tjäna eller förlora pengar, säger Uldis Cerps, chef för bank och värdepapperstillsynsavdelningen på Finansinspektionen.

Annons
Annons
Annons