Så sätter du stopp för tjuven

Försäljningen av inbrottslarm ökar dramatiskt. Varje månad sätts det in över 5 000 nya larm i svenska hem. Men enbart larm är inte nog, det finns andra sätt att stoppa tjuvarna.

Under strecket
Publicerad
Aj aj aj, inte alls bra. Renoveringar kan ge motorväg in i huset för tjuvarna. Håll dig hemma under arbetet.

Aj aj aj, inte alls bra. Renoveringar kan ge motorväg in i huset för tjuvarna. Håll dig hemma under arbetet.

Annons

– Många svenskar känner sig otrygga och vill ha larm i hemmet. Men de stora, seriösa aktörerna på marknaden undviker att spela på folks rädsla, konstaterar Anders Gustafsson, kanslichef på Swesec, en paraplyorganisation för svenska säkerhetsföretag.
Jan-Peter Alm, säkerhetsexpert på Svenska stöldskyddsföreningen, varnar för en övertro på larm som skydd mot tjuvar. Larmet är ett bra komplement men det finns andra arrangemang som ska vidtas innan ett larm sätts in, anser han.

Han ger tre råd för att skydda hemmet:
• Någon form av grannsamverkan i området där man bor. Om sju–åtta grannar går samman och håller lite extra koll på husen eller lägenheterna i trappuppgången har det en avskräckande inverkan. Anslag om grannsamverkan stör inbrottstjuvar.
• Skaffa bra och godkända lås som är svåra att bryta upp.
– 70 procent av alla inbrott sker genom dåligt tillbommade bakdörrar och fönster om man bor i markplanet. Villaägaren har ofta en bastant entrédörr men på baksidan av huset, där tjuven kan arbeta relativt ostört, där sitter ofta en skranglig altandörr med enkla lås. Nedanför den vanligen generöst tilltagna fönsterrutan sitter ett par masonitskivor som är lätta att sparka igenom.
– En plåtskiva mellan masoniten skulle ge ett hyfsat skydd.
• Fönstren är en annan svag punkt. De är lätta att öppna för en tjuv. Man slår sällan sönder fönsterrutan, det väsnas för mycket och risken är stor att man lämnar blodspår om en olycka inträffar. I stället gör tjuven ett litet hål och sticker sedan in handen och lossar fönsterhakarna.
Skruva igen de fönster som inte behövs för vädring och kosta på bra lås till de övriga.
Garagedörren på villan är en annan svag punkt. Det är ofta alltför lätt att ta sig in i garaget och därifrån in i bostadshuset.
Ordentliga lås, är det återkommande rådet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons