X
Annons
X

Så pressar Putin de fria medierna

I början av året trodde många att den oberoende ryska tv-kanalen Dozjds saga var all. Men kanalen sänder fortfarande. Nu är Echo Moskvy i skottgluggen. Trots den ständiga pressen – eller kanske just tack vare den – har journalisterna slutat oroa sig.

– Jag vet inte hur länge vi får fortsätta sända. Och jag tänker inte ens på det. Tar det slut en dag så tar det slut. Det finns inga prognoser, säger Marija Makejeva, en av de journalistiska profilerna på Rysslands enda oberoende tv-kanal Dozjd.

SvD besöker henne på tv-kanalens tillfälliga redaktion i de hippa före detta fabrikskvarteren Krasnyj Oktjabr (Röda oktober), som ligger på en ö mitt i Moskvafloden. I början av året vräktes Dozjd från sina tidigare utrymmen i samma kvarter. Dessförinnan hade de fyra stora ryska kabelbolagen ensidigt sagt upp kontraktet, vilket innebar att kanalen på en gång förlorade åttio procent av både tittare och reklamintäkter. Problemen började efter att Dozjd hade ställt frågan huruvida belägringen av Leningrad under andra världskriget var värd sitt pris.

Marija Makejeva, journalist på Rysslands enda oberoende tv-kanal Dozjd.

Foto: ILJA DROBYSJEVSKIJ Bild 1 av 2

Aleksej Venediktov, Radio Echo Moskvys chefredaktör.

Foto: VITALIY BELOUSOV/ALL OVER PRESS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X