Annons
X
Annons
X

Så pressades Språkrådet av Google

Efter påtryckningar från sökjätten Google pressades Språkrådet att ta bort ordet ”ogooglebar” från listan över nya ord. SvD.se kan nu presentera mejlkonversationen mellan rådet och Googles jurister.

Faksimil från mejlväxlingen mellan Googles jurister och Språkrådet.
Faksimil från mejlväxlingen mellan Googles jurister och Språkrådet.

Språkrådet har
tagit bort ordet ”ogooglebar” ur den lista över nya ord i svenska språket som myndigheten gav ut förra året. Jätten Google gillade inte ordet och har använt jurister för att sätta press på Språkrådet.

Språkrådets chef Ann Cederberg menar att de inte har vikt sig och låtit sig censureras av storföretaget.

Här är hela mejlväxlingen mellan Google och Språkrådet:

Annons
X

[
Den 23 januari tar sökjätten Google kontakt med Språkrådet. Företaget har kopplat in en svensk jurist som representerar ”ett av världens mest välkända varumärken”, som han själv skriver.

Google är oroligt över att Språkrådet har förvrängt varumärket. Inledningsvis ställer man enbart några frågor om rådets policy och grunder för att välja nya ord.

Men rubriken på mejlet antyder något annat: ”oGooglebar vs Google, Inc”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  MEJL 1: Från Google.
  Läs mejlet här.](http://www.svd.se/multimedia/archive/01020/Google-mejl_del_1_1020164a.pdf)

  Svaret från Stockholm och Språkrådet kommer fort. Man vill poängtera att nyordslistan är till för att spegla hur nya ord kan bildas.

  Men ”det står givetvis varje rättighetsinnehavare fritt att vända sig till Språkrådet med en begäran av varumärkesskydd”, skriver rådets tf chef, Christian Mattsson.

  MEJL 2: Från Språkrådet.
  Läs mejlet här.

  Den 13 februari replikerar Google: företaget vill ändra definitionen av ”ogooglebar” och införa en disclaimer där det framhålls att Google är ett varumärke. ”Vi tackar på förhand för ert arbete och förståelse att upprätthålla skyddade varumärken”, avslutas brevet.

  MEJL 3: Från Google.
  Läs mejlet här.

  Språkrådets nytillträdda chef Ann Cederberg tar över fighten med Google. I ett svar den 5 mars kommer hon med förslag på ett förtydligande i definitionen.

  MEJL 4: Från Språkrådet.
  Läs mejlet här.

  Då kommer Google med nya krav. Två veckor senare, den 20 mars, skriver juristen att Google kräver att ordet ”ogooglebar” enbart handlar om sökmotorn Google och inte vilken sökmotor som helst.

  MEJL 5: Från Google.
  Läs mejlet här.

  Språkrådets Ann Cederberg tröttnar. Hon beslutar att ta bort ordet från nyordslistan.

  Något som Googles jurist i ett avslutande brev tackar för.

  MEJL 6 OCH 7: Från Språkrådet och Google.
  Läs mejlen här.

  Nu tas därför ordet bort och Språkrådet har lagt upp en ny version av nyordslistan på sin hemsida. Ann Cederberg menar att rådet inte har låtit ett företag påverka språket och definitionen av orden.

  – Nej, tvärtom. De har inte påverkat språket det minsta, företag kan inte bestämma över språket. Genom att ta bort ordet kommer det att ploppa upp på andra ställen, och finnas kvar längre, tror jag.

  Hade det inte varit ett tydligare besked att våga behålla ordet?

  – Då hade det inte skapat lika mycket uppmärksamhet. Jag var stridslysten ganska länge, men det var smartare att göra så här för att lyfta frågan. För vi debatten i skymundan kommer inte en människa veta om att man kan utsättas för sådana här saker, säger Ann Cederberg.

  Senaste kulturquizarna

  Vilken var Portugals sista koloni? quiz.svd.se När mördades Gustav III? quiz.svd.se Vad orsakade naturkatastrofen? quiz.svd.se Vem ville dö i ”Jedins återkomst”? quiz.svd.se Vilka var deras gangsternamn? quiz.svd.se Språkrådet stoppar ord efter påtryckning svd.se Ogooglebar, zlatanera och henifiera svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Faksimil från mejlväxlingen mellan Googles jurister och Språkrådet.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X