Annons
X
Annons
X

Så planerar du semesterdagarna smartast 2013

2013 blir ett lika bra år som 2012 – förutsatt att du vill vara mycket ledig. Även i år infaller flera röda helger på vardagar du annars skulle ha jobbat. Men för samhället kostar det en slant.

Julens helger är snart över och för många återgår allt till sin vanliga lunk. Men den som njutit av att jul och nyår legat inklämda mitt i veckorna – och därmed förlängt helgerna – behöver inte deppa ihop helt.

2013 blir ett bra år med flera möjligheter till extra ledighet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är bara att passa på att njuta av den semester man får. Den ger möjlighet till vila, säger Björn Lindgren, ekonom vid Svenskt näringsliv.

  Annons
  X

  Egentligen borde han kanske uttala sig annorlunda. Varje röd dag med bortfall i produktionen kostar nämligen Sverige 5 miljarder kronor.

  – Det är klart att det märks när vi jobbar mindre. Den uppskattning vi gjort tror vi är ganska rimlig, säger han.

  Ungefär 15 miljarder kronor bedöms den samlade produktionen uppgå till dagligen. Att kostnaden blir lägre beror på att många verksamheter inte berörs av att almanackan visar helg, alternativt bara stänger ned delvis.

  – En del jobbar vi dessutom ikapp före och efter ledigheten. Vi har anpassat oss efter hur det ser ut, säger Björn Lindgren.

  Också det faktum att antalet röda dagar slår väldigt olika mellan åren har vi vant oss vid. Sex dagar skiljer det mellan de mest respektive minst produktiva åren – i pengar räknar en sisådär 30 miljarder kronor.

  – Företagen har lärt sig att planera för det här. Men om man skulle lägga till röda dagar skulle det försämra svensk konkurrenskraft.

  2013 infaller …

  – Nyårsdagen på en tisdag.

  – Första maj (Valborg) på en onsdag.

  – Sveriges nationaldag på en torsdag.

  – Julhelgen under tisdag–torsdag.

  – Nyårshelgen under tisdag 2013–onsdag 2014.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X