Annons

Så påverkas våra hjärnor av skärmrevolutionen

Skärmarna tar större och större plats i vårt liv, och myterna om hur det påverkar oss är många. Men vad är det som gäller egentligen?
Skärmarna tar större och större plats i vårt liv, och myterna om hur det påverkar oss är många. Men vad är det som gäller egentligen? Foto: Christine Olsson/TT

Enligt flera internationella undersökningar spenderar vi minst tre timmar med mobiltelefonen varje dag.

– Under de sista 10-12 åren har vi gjort den snabbaste beteendeomläggningen i vår arts historia, säger Anders Hansen, författare och överläkare i psykiatri.

Men vad vet vi egentligen om hur skärmarna påverkar oss? SvD går igenom några vanliga myter – och reder ut vad som egentligen stämmer.

Under strecket
Publicerad

Mobiltelefoner och datorer har snabbt blivit en självklar del av de allra flesta svenskars liv. Och det har gått snabbt.

– De senaste åren har den tid varje person använder mobiltelefonen i snitt ökat med 20 minuter varje år. Undersökningar visar att vi i dag spenderar vi mellan tre och fem timmar med mobilen dagligen. Hur det påverkar oss vet vi inte fullt ut, säger Anders Hansen, vars bok Skärmhjärnan kommer ut nu i dagarna.

Annons
Annons
Annons