Annons

Ny maktbalans när toppchef lämnar Riksbanken

När Kerstin af Jochnick nu lämnar kan maktbalansen i Riksbankens direktion förändras. Allt beror på vem som får toppjobbet.
När Kerstin af Jochnick nu lämnar kan maktbalansen i Riksbankens direktion förändras. Allt beror på vem som får toppjobbet. Foto: Grafik: Liv Widell

En av höstens viktigaste utnämningar ligger just nu på politikernas bord. Nästan lika mycket makt som Stefan Ingves står på spel. Hon eller han som utses kan på sikt påverka både bolån och svenska kronan.

Under strecket
Publicerad

Kerstin af Jochnick har precis avgått som förste vice riksbankschef för ett jobb på den Europeiska centralbanken (ECB).

Foto: Tomas Oneborg

Susanne Eberstein (S), ordförande i riksbanksfullmäktige

Foto: Claudio Bresciani/TT

Stefan Ingves meddelade i förra veckan att räntan hålls oförändrad på −0,25 procent.

Foto: Malin Hoelstad

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Foto: Anders Ahlgren

Förra veckans räntemöte var förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnicks sista. Hon slutar den 30 september för ett toppjobb inom banktillsyn på den Europeiska centralbanken (ECB). Det betyder att en stol riskerar att stå tom när direktionen fattar räntebeslut i oktober.

Beslutet om vem som ska ta över stolen fattas av riksbanksfullmäktige där Susanne Eberstein är ordförande. Till SvD säger Eberstein att det just nu förbereds en lista med namn och när den är klar kommer fullmäktige att kalla utvalda kandidater till intervju.

Annons
Annons
Annons