Annons

4 enkla sätt att minska din klimatpåverkan

Foto: Colourbox

Många av svenskarna lider av klimatångest, och många känner sig hjälplösa kring vad man kan göra åt det. I Sverige står maten för cirka en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan. Här ger vi dig några tips på hållbara val i din matvardag.

Det här kan du göra för att minska din klimatpåverkan genom maten.

Välj vegetariskt

Generellt sett så kan man säga att vegetarisk mat är klimatsmart. Vegetariska proteinkällor såsom kikärter och linser släpper ut en bråkdel koldioxid i jämförelse med kött, fågel och fisk. Istället för att handla 2 kg nötkött i månaden kan du köpa 140 kg linser utan att höja din klimatpåverkan. Att ha 140 kg linser hemma i skafferiet kan ju däremot ha andra nackdelar...

EXTERN LÄNK

Läs mer om ICAs smarta tjänst Mitt klimatmål här

Bryt dina mönster

Många äter det man alltid har ätit och handlar många livsmedel av gammal vana. Men det finns mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan genom att bara bryta ett invant mönster eller byta ut en produkt mot en snarlik. Prova att byta ut riset mot exempelvis matvete ett par gånger under månaden, ät ett par fler vegetariska luncher varje vecka eller prova att ha kycklingfärs i tacon nästa fredag. Det kanske låter som väldigt små saker, men alla dessa små förändringar bidrar till att du minskar din klimatpåverkan och bidrar till en mer hållbar utveckling.

Ät frukt och grönt

Att äta mer grönsaker, frukt och bär är ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan. Extra bra är det också om du väljer ekologiskt, närodlat och produkter som är i säsong. I ICAs digitala verktyg Mitt klimatmål, där du ser hur stor påverkan dina matinköp har på klimatet, kan du även enkelt se vilka svenska grönsaker som är i säsong just nu. Förutom att vara skonsammare mot klimatet brukar frukt och grönsaker som är i säsong även vara smakrikare och billigare!

EXTERN LÄNK

Läs mer om hur du äter klimatsmart här

Minska köttkonsumtionen

Vi i Sverige behöver drastiskt minska vår köttkonsumtion. Det är kanske det viktigaste vi kan göra för att minska matens påverkan på vår planet. Att byta ut nötköttet en eller ett par dagar i veckan, eller bara minska andelen kött på tallriken, har effekt på ditt totala koldioxidutsläpp. Om och när du äter kött, välj bättre kött såsom naturbetes- och svenskt kött.

Mitt klimatmål

Med vårt digitala verktyg Mitt klimatmål kan du enkelt se hur mycket koldioxidutsläpp dina matinköp från ICA står för. Jämför ditt utsläpp med genomsnittssvensken och hur du ligger till i jämförelse med FNs klimatmål, få tips på produkter och klimatsmarta recept som kan hjälpa dig att minska just ditt utsläpp.

Beroende på hur din matkonsumtion ser ut idag så finns det alltid saker att göra för att minska just din klimatpåverkan, stort som smått. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att se hur din matkonsumtion ser ut idag, och komma igång med att handla och äta mer klimatsmart.

EXTERN LÄNK

Aktivera Mitt klimatmål här

Annons
Detta är en annons från ICA, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.