Annons

Madelaine Levy:En feministisk bok bortom alla förväntningar

Priset för årets svenska skönlitterära bok "De polyglotta älskarna" av Lina Wolff vid måndagens utdelning av Augustpriset i Stockholm.
Priset för årets svenska skönlitterära bok "De polyglotta älskarna" av Lina Wolff vid måndagens utdelning av Augustpriset i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT
Publicerad

Böcker och deras kraft stod i fokus då årets Augustpris delades ut. I den skönlitterära klassen vann ”De polyglotta älskarna” av Lina Wolff. En bok om ett manus som under handlingens gång både kissas ned och bränns upp. Bland fackböckerna valde juryn att belöna Nina Burtons ”Gutenberggalaxens nova” om hur boktryckarkonsten förändrat, ja revolutionerat, världen.

Jag hade inte kunnat tänka mig mer värdiga vinnare. Lina Wolff tilldelades tidigare i höst även Svenska Dagbladets litteraturpris. Detta är två modiga böcker, i många lager, som inte ryggar för unika perspektiv eller för viss komplexitet men som också vibrerar av berättarlust och språkligt driv. På mycket olika sätt blickar också både Wolff och Burton ut mot världen och den tekniska utvecklingen. Medan Burtons utgångspunkt är boktryckarkonsten så hittar Ellinor i Lina Wolffs roman en älskare på nätet, på en dejtingsajt. Vilket för henne till Stockholm, och sparkar igång en tredelad berättelse med stora själsliga och geografiska förflyttningar.

Annons
Annons
Annons