Annons
X
Annons
X

Så nystartar du din ekonomi

Känns privatekonomin tung och trött så här års? Då kan det vara läge att göra en budget. På så sätt får du ganska snabbt en koll på din ekonomi.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

**Gjorde du av **med för mycket pengar kring jul- och nyår? Då är du inte ensam, januari brukar vara den dystraste månaden, privatekonomiskt sett.

– Den ekonomiska trötthetskänslan kan väcka lusten att vilja rensa ut och städa upp bland utgifter, säger Bodil Hallin, familjeekonom vid Ikano Bank.

Med ordning på ekonomin blir det självklart mycket enklare att hantera vardagen och kunna förverkliga drömmar. Oavsett var i livet man befinner sig är det bra att göra en budget.

Annons
X

Börja med att skriva ned alla dina inkomster och utgifter och jämför dem. Då blir det lättare att se vad du gör med dina pengar och du kan lättare förändra din ekonomi om det behövs.

– Det snabbaste och enklaste sättet är att dra ned på en eller ett par utgifter. Ta fram senaste kontoutdraget och välj ut något som du vill ändra på. Det kan handla om att hålla igen på småutgifter, byta till billigare bilförsäkring eller säga upp ett abonnemang, säger Bodil Hallin.

Även om det finns många saker att göra tycker hon det är viktigt att inte vara alltför ambitiös. Det är bättre att spara lite än inget alls: 20 kronor om dagen blir 600 kronor på en månad och 7 200 kronor på ett år.

Nästa steg är att följa upp förändringarna:

– Se vad som bli över när du betalar räkningarna. Belöna framstegen så blir det mer inspirerande att fortsätta, säger hon.

Försök att hålla budgeten så enkel som möjligt, om det blir för krångligt att följa upp kommer du sannolikt inte heller att göra det.

– Det viktiga är att komma igång direkt så att du redan nu börjar bygga upp en buffert för oförutsedda händelser. Bestäm en summa och fyll på bufferten tills den är nådd.

Tumregeln om du vill använda sparkapitalet inom två år är att välja ett sparkonto. Ta hjälp av någon jämförelsesajt på nätet. Trots nollräntan kan du i dagsläget få upp till 1,6 procent i ränta på ett obundet konto.

– Vill du dessutom ha en reserv för till exempel semester eller andra aktiviteter kan det vara bättre att ha separata konton för detta så att du inte behöver att röra bufferten.

Familjeekonomen Bodil Hallins fem bästa tips:

• Bestäm ett tydligt mål. Genom att veta vad du vill få ut av dina pengar är det lättare att avstå från saker nu för att kunna göra annat längre fram.

• Starta ett nytt sparkonto dit du för över pengar automatiskt från lönekontot. Välj gärna ett konto i en annan bank så att du inte ser pengarna och frestas att använda dem när du loggar in hos din vanliga bank.

• Bestäm vad kontot får användas till. Är det ett buffertsparande ska pengarna i första hand användas till större oväntade utgifter.

• Tumregeln är att alltid spara 10 procent av det som du får ut. Men det kan lika gärna vara 5 eller 2 procent. Det viktigaste är att göra det som passar dig och din ekonomi. Och det är bättre att spara lite än inget alls.

• Var realistisk. Bestäm en eller två utgifter som du vill sänka eller kanske en inkomst som du vill höja.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X