Annons

Så mycket är din balkong värd

Ett av de mest använda sökorden på svenska bostadssajter är "balkong". Men vad är egentligen en balkong värd. Nils Lagerlöf, kontorschef på Bjurfors, menar att en balkong tillför mjuka, men även hårda, värden.

– Vår bedömning är att en balkong genererar drygt 10 procent högre pris än en bostadsrätt utan balkong, säger han.

undefined
Foto: Martina Roth

Det finns ingen fast statistik över vad en balkong är värd eftersom samma lägenhet sällan säljs en gång med balkong och en gång utan. Men en sak är klar, bland spekulanter är balkong viktigt.

– Folk vill ha lägenheter med balkong. Många spekulanter har valt ut viktiga faktorer vid ett lägenhetssök men efter ett tag är det många som arbetar om sina sökkriterier. Men vissa är stenhårda, det ska finnas balkong, säger Nils Lagerlöf, kontorschef på Bjurfors.

Du tror inte att spekulanter övervärderar en balkong?

– Nej, folk är rätt ute och efterfrågar rätt sak. Det är en jättefin investering för fastigheter som bygger till balkonger till exempel.

Balkong medför också mjuka värden i en lägenhet, värden som är svåra att mäta i pengar. En lägenhet som går att öppna upp är generellt mer trivsam, menar Lagerlöf.

– Det är inte alltid så att det ska vara en balkong man ska gå ut och sitta på, ibland handlar det om att bara kunna öppna upp, säger han.

Faktorer som smäller högt

Även om en balkong är viktigt så finns det flera faktorer som smäller höger bland spekulanter. Exempelvis är antal trappor, generellt skick och planlösning några faktorer som många anser är direkt avgörande.

– En lägenhet med dålig planlösning kan vara svårsåld. Balkongen kanske får strykas från listan till slut för att man hittar en lägenhet med alla andra rätt. Det är ofta väldigt praktiska val bakom ett bostadsköp, säger Lagerlöf.

Han pekar även på att kommunikationer har stor betydelse och att estetiska faktorer ofta får lämna plats för mer praktiska.

– Det ska vara lätt kunna ta sig till arbetet eller in till stan med kommunala färdmedel. Ofta mäter spekulanter hur lång tid en resa tar. Ur en ekonomisk synvinkel är det också bra om du bor i innerstan och kan klara dig utan bil. Då sparas pengar som kan användas till bostaden.

Han fortsätter.

– Ofta när man söker bostad söker man först i ett särskilt område, man tittar på storleken, våning och maxpris. Till slut har man hittat ett intressant urval utifrån de praktiska faktorerna, säger Nils Lagerlöf.

Läs även

Foto: Martina Roth Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X