Annons

Så mörklades utredningen efter mordet på Gustav III

Gustav III mördas på Operan av Jacob Johan Anckarström, 1792.
Gustav III mördas på Operan av Jacob Johan Anckarström, 1792. Foto: TT

”Anckarström fälldes för, och avrättades för, mordet på Gustav III, och några andra skyldiga tvingades gå i landsflykt. Men jag har hört att den mördade kungens bror lade ned undersökningen innan hela komplotten nystats upp. Är det sant? Hade han något att dölja? Var han rentav inblandad själv?”

Under strecket
Publicerad

Det stämmer att hertig Karl, den blivande Karl XIII, aktivt inskred för att begränsa mordundersökningens juridiska följdverkningar efter att Gustav III dödats av pistolskott på en maskeradbal år 1792. Den omedelbara orsaken var det effektiva polis- och detektivarbete som Stockholms polismästare Nils Henric Liljensparre och hans medarbetare utförde efter attentatet, och som drog in allt fler högättade svenskar i utredningen.

Till saken hör att Sverige var ett litet land och att samtliga högadelsfamiljer var bekanta med varandra. Alla kände någon som kände någon som hade varit med i sammansvärjningen. Som exempel kan nämnas att greve Hans Gabriel Wachtmeister år 1807 noterade i sina anteckningar att ”riksdrotsen [Wachmeisters far, C.A. Wachtmeister] sade, att om den undersökningen blivit utsträckt, så hade varannan av de bättre familjerna burit sorg”.

Annons
Annons
Annons