Så maxar du menyn på midsommar

Foto: Ulf Palm/TT

Snart är det sommarsolstånd och det är dags att fundera på menyn till midsommar. Förnya sillunchen med en ägg- och silltårta och avsluta med en riktig midsommartårta med jordgubbar. Välj kött, fisk eller grönsaker till middag – allt passar bra på grillen.

Recept: Jenny Warsén Foto: Ulrika Pousette

Under strecket
Publicerad
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Recepten är hämtade ur ”Jennys sommar” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Jennys sommar” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

Ägg- och silltårta

Foto: Ulrika Pousette

10–12 portioner

  • 300 g kavring
  • 100 g smält smör
  • 3 dl crème fraiche
  • 300 g färskost (gärna med smak av pepparrot)
  • 1/2 kruka gräslök
  • 2 burkar matjessill à 200 g
  • 3 gelatinblad + 2 msk spad från matjessillen

Dekoration

  • Kokta ägg
  • Rödlök
  • Stenbitsrom
  • Rädisor

1. Skär bort de mörka kanterna på kavringen, lägg brödet i en mixer och kör till ett smul. Rör samman smulet med det smälta smöret och tryck ut massan i en springform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen svalt medan du gör fyllningen.

2. Rör ihop crème fraiche och färskost i en skål. Finhacka gräslöken, strimla matjessillen och rör ner allt i skålen.

3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet och smält gelatinet i matjessillspadet i en liten kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen och blanda väl.

4. Ta fram springformen och bred ut fyllningen över kavringbottnen. Ställ tillbaka tårtan i kylen och låt den vila minst 4 timmar eller över natten.

Annons
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

5. Dekorera tårtan med exempelvis ägg, rödlök, stenbitsrom och rädisor.

Fransk potatissallad

Foto: Ulrika Pousette

Potatissalladen passar bra såväl till det som man grillar som till sill och gravad lax på lunchbuffén. Den kan med fördel göras dagen innan.

Ca 8 portioner

  • 1 1/2 kg kokt potatis
  • 2 rödlökar
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 1/2 dl kapris
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk fransk senap
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar

1. Skär potatisen i bitar, finhacka lök och gräslök och blanda med potatisen. Tillsätt kapris, salt och svartpeppar.

2. Blanda senap och vinäger i en skål och vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

3. Häll dressingen över potatisen och vänd runt. Låt salladen stå i kylen ett par timmar.

Grillad lax med chili och kräfttzatziki

Foto: Ulrika Pousette

Önskar du mindre hetta i rätten tar du bort frön och fröfästen från chilifrukterna.

4 portioner

  • 3 chilifrukter i olika färger (mängd efter smak)
  • 4 bitar lax à 150 g
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • 1 citron

Kräfttzatziki

  • 1/2 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 1/2 dl turkisk eller grekisk yoghurt, 10 proc
  • 1/2 tsk salt
  • Peppar
  • 1 kruka dill
  • 1 burk kräftstjärtar i lake (170 g)
Annons
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

1. Tzatziki: Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked. Riv gurkan grovt, lägg den på kaffefilter på en tallrik och strö över salt. Låt vila 10 minuter.

2. Pressa ner vitlöken i yoghurten. Krama ur gurkan och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt, peppar och finhackad dill. Låt kräftstjärtarna rinna av och vänd ner dem i tzatzikin.

3. Hacka önskad mängd av chilin (en bit av varje) och fördela över laxen. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Skär citronen i skivor och lägg dem ovanpå.

4. Placera fisken i ett halster om du har ett, annars grillar du fisken på en bit aluminiumfolie. Lyft av fisken när den är färdig och servera med kräfttzatzikin.

Grillade revbensspjäll med coleslaw

Foto: Ulrika Pousette

Coleslaw är ett användbart tillbehör som passar bra också till annat grillat kött, kyckling och hamburgare.

4 portioner

  • 1 1/2 kg tunna revbensspjäll

Marinad

  • 4 msk tomatpuré
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • 5 msk flytande honung
  • 3 msk kinesisk soja
  • 2 cm ingefära
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

Coleslaw

  • 6–7 dl strimlad vitkål
  • 1 stor morot
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • Svartpeppar

1. Marinad: Rör samman tomatpuré, rapsolja, vatten, honung och soja i en skål. Skala och riv ingefäran fint och tillsätt den och chilipulvret. Pressa i vitlöksklyftan och blanda ner salt.

2. Pensla marinaden på köttet och låt det vila i kylen någon timme.

Annons
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

3. Coleslaw: Strimla vitkålen tunt med osthyvel eller mandolin. Skala och riv moroten grovt. Lägg allt i en skål.

4. Rör i gräddfil, majonnäs och vinäger. Vänd runt allt en stund så att vitkålen slaknar och blir mjuk. Smaka av med salt och svartpeppar och låt salladen stå kallt fram till servering.

5. Lägg revbensspjällen på grillen och grilla under lock i ca 35 minuter eller tills de är klara, vänd då och då. Placera revbensspjällen på skärbräda och skär upp dem mellan benen.

Ljummen grillad sallad med vitlöksbröd

Foto: Ulrika Pousette

Salladen fungerar bra som huvudrätt på egen hand men gör sig också bra i sällskap med grillspett av något slag.

4 portioner

  • 1 kruka krispsallad
  • 65 g rucola
  • 1 burk soltorkade tomater (140 g)
  • 1/2 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 avokador
  • 400 g halloumi eller liknande grillost
  • 16 körsbärstomater

Dressing

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl stark salsa
  • Vitlöksbröd
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 1 baguette
  • Ev persilja

1. Rör ihop ingredienserna till dressingen.

2. Förbered vitlöksbrödet: Värm ugnen till 200 grader. Mosa ihop smöret med pressad eller riven vitlök och salt. Skär baguetten i sneda skivor och bred på vitlökssmöret.

3. Skär salladen och lägg ut den på ett serveringsfat. Strö över rucolan. Strimla de soltorkade tomaterna, skiva gurkan och skär rödlöken i ringar. Fördela alltsammans över salladsbädden.

4. Skär paprikorna i stora bitar. Dela och kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet med en sked. Skär halloumin i skivor.

Annons
Annons
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

5. Grilla paprika, avokado och halloumi tillsammans med körsbärstomaterna. Rosta vitlöksbrödet i ugnen ca 5 minuter.

6. Lägg grönsakerna och osten ovanpå salladen när de är färdiggrillade. Ringla dressingen över salladen. Ta ut vitlöksbrödet och strö eventuellt över lite hackad persilja. Servera salladen tillsammans med brödet.

Läskande sommarsallad

Foto: Ulrika Pousette

En somrig sallad som passar både som tillbehör och som lätt lunch.

4 portioner

  • 1/2 dl pinjenötter
  • 150 g fetaost
  • 500 g vattenmelon
  • 1 dl svarta oliver
  • 1/2 kruka oregano eller mynta

Dressing

  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk färskpressad lime

1. Rosta pinjenötterna i en torr panna och låt dem svalna.

2. Skär fetaosten i bitar. Skär bort skalet från vattenmelonen och skär den i munsbitar, peta bort så många kärnor du kan.

3. Rör samman alla ingredienser till dressingen i en serveringsskål. Blanda ner fetaost och melon. Vänd ner oliverna och strö över pinjenötterna. Toppa med oregano eller mynta.

Jordgubbstårta

Foto: Ulrika Pousette

En härlig jordgubbstårta hör midsommaren till.

8–10 bitar

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kokhett vatten
Annons
Annons
Recepten är hämtade ur ”Jennys sommar” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Jennys sommar” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl jordgubbssylt
  • 1/2 liter färska jordgubbar

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • Jordgubbar

1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta sedan ner allt i äggsmeten under omrörning Tillsätt det kokheta vattnet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

3. Häll smeten i springformen och ställ in den i ugnen. Grädda kakan i ca 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är helt torr. Ta ut kakan ur ugnen och låt den kallna.

4. Fyllning: Vispa 2 dl grädde och blanda den med sylten. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

5. Skär kakan i tre bottnar. Bred hälften av fyllningen på den understa bottnen och strö över hälften av jordgubbarna. Lägg på den andra bottnen och bred ut resten av fyllningen och de återstående jordgubbarna. Lägg på den översta bottnen.

6. Vispa 3 dl grädde och täck tårtan med den. Garnera med jordgubbar.

Recepten är hämtade ur ”Jennys sommar” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons