Det som vi brukar kalla ”den fria viljan” är bara en myt – som kan manipuleras av modern teknologi. Roboten Sophia, skapad av företaget Hanson Robotics, visades upp på holländska teknikfestivalen Bright day för en knapp månad sedan.
Det som vi brukar kalla ”den fria viljan” är bara en myt – som kan manipuleras av modern teknologi. Roboten Sophia, skapad av företaget Hanson Robotics, visades upp på holländska teknikfestivalen Bright day för en knapp månad sedan. Foto: IBL/Ill Staffan Löwstedt

Så manipuleras vår ”fria vilja” av ny teknologi

Inom en snar framtid känner regeringar och företag oss bättre än vad vi gör själva. Och när människan kan hackas av artificiell intelligens har liberalismens myt om en fri vilja blivit farlig, skriver den israeliske historikern Yuval Noah Harari i en text i SvD.

Publicerad

Den liberala demokratin står för närvarande inför en dubbel kris. För det mesta riktas all uppmärksamhet mot den utmaning som auktoritära regimer utgör. Men nya vetenskapliga upptäckter och teknologisk utveckling utmanar på ett mycket mer grundläggande sätt själva kärnan i det liberala idealet om människans frihet. I århundraden har liberalismen framgångsrikt överlevt demagoger och autokrater som försökt strypa människors frihet utifrån. Men liberalismen har knappt mer än fått en försmak av de teknologier som har förmågan att fräta sönder människans frihet inifrån.

För att förstå de nya utmaningarna, måste vi börja med att slå fast vad liberalism betyder. I ett västerländskt politiskt sammanhang definieras termen ”liberal” i dag ofta på ett smalt och ensidigt sätt; som motsatsen till ”konservativ”. Och ändå bejakar också de flesta så kallade konservativa den allmänna liberala synen på världen. Den typiska Trump-väljaren skulle ha betraktats som en radikal liberal för hundra år sedan. Pröva själv var du står. Tycker du att människor ska få välja sin regering hellre än att plikttroget lyda en kung? Tycker du att människor ska få välja yrke hellre än att födas in i en kast? Tycker du att människor ska få välja sin make/maka hellre än att tvingas gifta sig med den som deras föräldrar utser? Har du svarat ”Ja” på dessa tre frågor? Grattis, du är liberal.