Så många semlor klämmer vi på fettisdagen

En tisdag dedikerad åt ett bakverk – som svällt på senare år. I dag trycker svenskarna i sig 132 ton mandelmassa och 211 ton grädde. Sammanlagt blir det sex miljoner semlor.

Under strecket
Niklas Svahn/TT
Publicerad
Svenskarna trycker i sig uppskattningsvis 40 miljoner semlor under hela semmelsäsongen. Arkivbild.

Svenskarna trycker i sig uppskattningsvis 40 miljoner semlor under hela semmelsäsongen. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Intresset för semlor har ökat på senare år, inte minst med draghjälp från utvikningar som semmelwrapen, chokladbollssemlan, croissantsemlan och semmelshaken. Arkivbild.

Intresset för semlor har ökat på senare år, inte minst med draghjälp från utvikningar som semmelwrapen, chokladbollssemlan, croissantsemlan och semmelshaken. Arkivbild.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Annons

Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg – eller kort och gott semla. Svenskarna är förtjusta i den kardemummasmakande bullen fylld av mandelmassa och grädde. Så förtjusta att vi mosar i oss uppskattningsvis 40 miljoner under hela semmelsäsongen.

Fettisdagen är en av våra mest älskade fikadagar och är lite av bagarnas nationaldag, konstaterar Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons