Hela denna artikel är en annons

Så många nya unga spelare släpper klubbarna fram

Foto: Bildbyrån

Det täta spelschemat har gjort att många unga spelare fått chansen i Allsvenskan och Superettan under året. Det visar siffror som Unibet tagit fram. Men vilket lag släpper fram flest unga talanger?

– Det är glädjande att se att så många unga spelare får chansen och att svensk fotboll satsar på framtiden, säger Raúl Valencia López som arbetar på Unibet.

Armin Gigovic.

Foto: Bildbyrån

Att utveckla unga spelare är en viktig del för många klubbar i Sverige av flera anledningar. Det är viktigt med en god återväxt samtligt som det också kan generera mycket pengar vid eventuell försäljning. Det finns flera olika sätt att arbeta med talangutveckling och etablera nya spelare för elitklubbarna. Vissa lag låter många unga spelare ta klivet upp i A-truppen där andra väljer att satsa på junior-och ungdomslag en längre tid.

– Vi tycker det är bra att svenska lag tar ansvar och hjälper unga spelare att utvecklas i en takt som passar dem. Det är därför vi avsatt en del av vår sponsring för utveckling av nya spännande spelare och delar ut pris till de unga spelare som varit bäst under året, säger Raúl Valencia López på Unibet.

Tills i dag* har 129 spelare födda på 2000-talet fått chansen i de lag som spelar i Superettan och Allsvenskan. Det lag i Superettan som tagit in flest unga spelare i sin A-trupp de senaste två säsongerna är AFC Eskilstuna där tio spelare är födda efter år 2000. Den som spelat mest för klubben är Ismet Lushako som också hunnit göra debut i en match för Kosovos landslag. Han kom till klubben från IFK Eskilstuna.

Armin Gigovic.

Foto: Bildbyrån

Det lag i Superettan med minst antal unga spelare är nykomlingen Umeå FC där Hugo Bergström är ende spelare att vara född på 2000-talet. Under sommaren skrev mittfältaren på ett 3,5-årskontrakt. I snitt har klubbarna i Superettan gett lite över fyra spelare födda efter 2000 chansen i A-truppen.

Här är Unibets satsning på Allsvenskan – och så kan du påverkaunibet.se
Armin Gigovic.
Armin Gigovic. Foto: Bildbyrån

Vilka Allsvenska klubbar är i topp?

I Allsvenskan har klubbarna släppt fram i snitt fyra spelare per lag födda på 2000-talet. Det lag som provat flest spelare födda på 2000-talet är Helsingborg med åtta spelare. Flera av de som har fått chansen har spelat ett flertal matcher och bland annat spelare som Armin Gigovic och Alex Timossi Andersson har gjort det bra.

Fem lag ligger i underkant när det kommer till att ta in unga spelare. Det är Östersund, Hammarby, Elfsborg, Djurgården och Mjällby. Djurgården är det lag som låtit sina unga talanger spela minst i A-truppen. De yngsta spelarna i hela Superettan och Allsvenskan är Johan Bengtsson i GIF Sundsvall och Elias Nordström i Jönköping Södra. Båda två födda 2004.

Unibet sponsrar unga spelare

Unibet sponsrar Allsvenskan med 150 miljoner kronor, varav en del för att utveckla unga talanger. Unibet utser också den spelare i Superettan och Allsvenskan som presterat bäst under året. 25 miljoner kronor är avsatta för att bland annat utveckla förutsättningarna för att lag ska kunna utveckla sina ungdomar och satsa för framtiden.

Unibet sponsrar svensk fotboll - så mycket får din favoritklubbunibet.se

*Fram till 1 oktober 2020

Åldersgräns 18 år. Regler och villkor gäller. stödlinjen.se. spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

Annons
Annons
Annons